XXL IQ Routes only shows a blank screen

Discussion in 'Technical Support' started by Har, Sep 7, 2014.

  1. Har

    Har

    Joined:
    Sep 7, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XXL , GO60
    Hello,
    I am using this XXL for about 3 years. Some weeks ago I suddenly saw just a blank screen when starting the GPS.
    coupled it via usb on my PC and Home2 said there were some updates. The updates were running but still that blank screen. The help-department of TomTom gave me a hand by trying to delete old software and restore new software but still only that blank screen. Some electronics should have been broken. (??) They said we can repair it for 95euro but that's to expensive for an old vehicle. Maybe here at the Forum I can maybe find an clever solution?
    Thanks.
    Har.
     
    Har, Sep 7, 2014
    #1
    1. Advertisements

  2. Har

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,022
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Does the emulator (Operate my Unit) work when you connect to Home??
     
    dhn, Sep 7, 2014
    #2
    1. Advertisements

  3. Har

    Har

    Joined:
    Sep 7, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XXL , GO60
    Thanks for trying to help me.
    The computer recognize that I connect my XXL with the usb-cable. HOME2 also recognizes the XXL and shows the serienumber etc. Via HOME2 I had deleted the software and stored again but the screen of the XXL doesnot show anything; it just is blank (not dark).
     
    Har, Sep 7, 2014
    #3
  4. Har

    Arno Moderator

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    3,429
    Likes Received:
    82
    Location:
    Toronto - Pickering, ON
    TomTom Model(s):
    930; GO 620; Start 63
    Have you done a Reset, either with a paper clip at the bottom of the device or depressing the on-off button until the drum roll starts.
     
    Arno, Sep 7, 2014
    #4
  5. Har

    Har

    Joined:
    Sep 7, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XXL , GO60
    Yes, I have heard the drums already several times because I have tried to get back the screen-info.
    Is it possible some electronic has ends life and that's why the repair department of TomTom ask 95 Euro for a repair?
     
    Har, Sep 7, 2014
    #5
  6. Har

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,905
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    One last idea to determine if you're dealing with firmware or hardware issues.

    Press and hold the button and continue to hold for 10 or 15 seconds (perhaps even a bit more) AFTER the drums occur. You'll be looking for the appearance of a black screen with white text on it (the diag screen).
     
    canderson, Sep 7, 2014
    #6
  7. Har

    Har

    Joined:
    Sep 7, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XXL , GO60
    I have done what you have asked but only a blank screen shows up and no black screen with text.
    The blach screen appears when I switch off.
     
    Har, Sep 8, 2014
    #7
  8. Har

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,905
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    Definitely a hardware problem, then. Whether it's worth it to you to pick up a new LCD/digitizer (the 'screen') for it to see if it's that or the motherboard is another question.

    Before binning it or getting into repair, you might want to open it up and be 100% certain that the flex connector for the screen is still properly seated and locked.
     
    canderson, Sep 8, 2014
    #8
  9. Har

    Har

    Joined:
    Sep 7, 2014
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XXL , GO60
    Thanks so far. Is it easy to open the case?
    Har.
     
    Har, Sep 8, 2014
    #9
  10. Har

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,905
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    Not bad at all. Somewhere around here (heaven knows where), I'm pretty sure somebody posted the pics of a battery change.

    Unfortunately, I have to hit the road for a week this a.m., and don't have time to do the search. With any luck, one of the other mods can point you to it.
     
    canderson, Sep 8, 2014
    #10
  11. Har

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,022
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    This may do:

     
    dhn, Sep 8, 2014
    #11
  12. Har

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,905
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    That's the one! Thanks, David. Now if I can just keep track of the link for next time. (Sitting at airport having overpriced lunch...)
     
    canderson, Sep 8, 2014
    #12
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.