TomTom Start 1EX00 flashing red cross

Discussion in 'Technical Support' started by Roel, Jul 5, 2014.

  1. Roel

    Roel

    Joined:
    Jul 5, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    Start 1EX00
    Hi Everyone,

    My TomTom Start 1EX00 suddenly stopped working. Now, when I turn the unit on, it boots, but stops with a red flashing cross.

    So far I've tried the following things:
    - Resetting the unit;
    - Updating the software with the TomTom HOME application;
    - Formatting the partition and installing fresh software with the TomTom HOME application.

    I followed most of the instructions on these two posts:

    https://www.tomtomforums.com/thread...-part-1-first-steps-in-system-recovery.27292/
    https://www.tomtomforums.com/thread...to-reinstall-fresh-software-using-home.27294/

    This all to no avail; the unit still shows the flashing red cross after booting.

    Is there anything else I can try?

    Thanks in advance for any tips or hints.

    Best regards, Roel
     
    Roel, Jul 5, 2014
    #1
    1. Advertisements

  2. Roel

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,998
    Likes Received:
    443
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    dhn, Jul 5, 2014
    #2
    1. Advertisements

  3. Roel

    Roel

    Joined:
    Jul 5, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    Start 1EX00
    The model is: Start - 2GB (TomTom HOME).
     
    Roel, Jul 5, 2014
    #3
  4. Roel

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,998
    Likes Received:
    443
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
  5. Roel

    Roel

    Joined:
    Jul 5, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    Start 1EX00
    Hi dhn, thanks for your answers.

    I tried that, first by updating the software (it hadn't been updated in quite some time) but that didn't help.
    Then I formatted the device and reinstalled the software on it (not by restoring the backup, but a fresh install) but that didn't help either.
    I have also tried to install just the software and no maps, but even that didn't change anything.

    Every time the device starts it ends up flashing a red cross in the right corner, while the hard disk icon is show in the left corner.

    Is there any way to get more debug info from the device than just the red X?

    Thanks,

    Roel
     
    Roel, Jul 5, 2014
    #5
  6. Roel

    Roel

    Joined:
    Jul 5, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    Start 1EX00
    The one thing I see mentioned that I didn't try, is to operate the device from the TomTom HOME software, but that option is not available to me (it's greyed out), which is something I see reported more often in the forum.
     
    Roel, Jul 5, 2014
    #6
  7. Roel

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,998
    Likes Received:
    443
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Try a drum reset on the unit by holding the power button about 20 seconds till you hear the drum sounds unless your model has a dedicated reset hole.
     
    dhn, Jul 5, 2014
    #7
  8. Roel

    Roel

    Joined:
    Jul 5, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    Start 1EX00
    I did that several times already - no change.
     
    Roel, Jul 5, 2014
    #8
  9. Roel

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,998
    Likes Received:
    443
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    When you formatted the tomtom drive, you didn't use quickformat, did you?
     
    dhn, Jul 5, 2014
    #9
  10. Roel

    Roel

    Joined:
    Jul 5, 2014
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    Start 1EX00
    Nope, I didn't. It took around 10 minutes, so that should be indicative that it wasn't a quickformat. However, I did this on my mac; perhaps I could try it again on Windows.
     
    Roel, Jul 6, 2014
    #10
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.