TomTom One XL dead?

Discussion in 'Technical Support' started by halentech, Aug 14, 2019.

  1. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    I turned on my TomTom One XL after some time and got only black screen with bootloader. First see TomTom logo with drums, and after it black bootloader screen. I do not touched device button, etc... while power up. Device turns on automatically after USB cable insert.

    On screen is bootloader version S5.5274, Device ID starting GI

    When I try to reset unit or hold power button or 3x time power button press, unit still only display bootloader. There are no device USB connection in computer device list. Is there something what to do?


    [​IMG]
     
    halentech, Aug 14, 2019
    #1
    1. Advertisements

  2. halentech

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,016
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    GI = XL IQ Routes ² / XL Classic, 2GB, HOME NAV2 EoL which means no further maps or other updates by Tomtom.

    The 3x button press for recovery mode doesn't work on these older models.

    Might the power button be stuck when you are pressing it?
     
    dhn, Aug 14, 2019
    #2
    1. Advertisements

  3. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    Button is not stucked, I checked it by multimeter
     
    halentech, Aug 14, 2019
    #3
  4. halentech

    Arno Moderator

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    3,426
    Likes Received:
    82
    Location:
    Toronto - Pickering, ON
    TomTom Model(s):
    930; GO 620; Start 63
    Did you insert a paper clip into the Reset opening?
     
    Arno, Aug 14, 2019
    #4
  5. halentech

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,904
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    If the button is not stuck, the device certainly thinks that it is. Continuity across the button beyond the normal amount of time is the only way that you can get to that screen. The device thinks the button is being held down.
     
    canderson, Aug 14, 2019
    #5
  6. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    I measure conductivity across button and in is open and after press is shorted, so button works. Signal traces to CPU and other smd components around this signal trace seems OK, so unit is propably ready to go to trash bin? There is no USB connection either and flashing of unit FW by JTAG or in flash programmer is propably out of my skills...

    EDIT: there is no 3.3V on power on button pin, so there is problem with this voltage on this pin.
     
    Last edited: Aug 16, 2019
    halentech, Aug 16, 2019
    #6
  7. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    Oh, I repaired it. Connected 10k resistor from 3.3V source to button pin and now GPS is working again. :);)
     
    halentech, Aug 16, 2019
    #7
  8. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    I only need software for device, beacuse internal disc drive needs to be formatted. Please do you have link for software?
     
    halentech, Aug 16, 2019
    #8
  9. halentech

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,904
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    Curious -- why does the device need to be formatted?

    Before you format the device, copy the entire device to your PC. Literally, copy the entire device to a folder on your PC. This is a CRITICAL step because you MUST preserve your map(s) before the formatting. We recommend this process >> https://www.tomtomforums.com/thread...-to-the-computer-and-how-to-restore-it.17864/

    Next, can you provide the first two characters of your serial number? I need that to point you to the correct firmware for the device in case Home does not do it automatically.

    And good catch on the problem with the switch. I wonder where the pull-up voltage went that should have been on the switch?
     
    canderson, Aug 16, 2019
    #9
  10. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    gi5431g
     
    halentech, Aug 16, 2019
    #10
  11. halentech

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,904
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    OK. I have that as the XL IQRoutes² (also known in some markets as XL 335SE) with 2GB memory.

    The last full firmware package that I show for this device (which will work, but which Home may later try to replace with something more current) is this >> http://download.tomtom.com/sweet/navcore/9.151.ggi.CAB-navcore-XL.cab
    However, now that the device is operational, when connected to Home without any firmware (freshly formatted), Home should offer current firmware for your device.

    Still wondering about the need for formatting, though.
     
    canderson, Aug 16, 2019
    #11
  12. halentech

    halentech

    Joined:
    Aug 14, 2019
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One XL
    Hello, thank you for link. Device is powering now on, but still needs formating and format cannot be finished. So there should be problem with flash chip and device is unrepairable. I tried many utilites to force format, but I getting IO error.
     
    halentech, Aug 19, 2019
    #12
  13. halentech

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,904
    Likes Received:
    187
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    If you have a good USB cable and cannot use a standard FAT32 Full format on the device, you're probably in trouble there, yes.
     
    canderson, Aug 19, 2019
    #13
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.