Can i just delete the old map?

Discussion in 'Introductions' started by Big_Grubb, Nov 8, 2009.

  1. Big_Grubb

    Big_Grubb

    Joined:
    Nov 7, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    Leeds
    TomTom Model(s):
    Go 730
    Just bought a TT Go730.I need to update the map with the 30 day guarantee that camewith it.Now i dont have a memory card yet but i was thinking cant i just delete the old map first through TT Home them install the new one?

    Cheers.
    Simon Grubb
     
    Big_Grubb, Nov 8, 2009
    #1
    1. Advertisements

  2. Big_Grubb

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,024
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    You can back up the old map using Explorer, not Home, and then remove the map folder from the computer, yes.

    But...

    If you just bought the unit within the last few days, do NOT go for the LMG now. you see, the next map (840) is due on or about November 20th. So wait a couple of weeks before trying for the upgrade because you can only use the LMG once.
     
    dhn, Nov 8, 2009
    #2
    1. Advertisements

  3. Big_Grubb

    Calomax

    Joined:
    Sep 7, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    Guernsey, Channel Islands
    TomTom Model(s):
    Go 720
    Whenever I update my map it just overwrites the old one. But do a complete Explorer backup of everything on the device now, don't use HOME to do it.
     
    Calomax, Nov 10, 2009
    #3
  4. Big_Grubb

    Big_Grubb

    Joined:
    Nov 7, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    Leeds
    TomTom Model(s):
    Go 730
    thanks for the help
     
    Big_Grubb, Nov 10, 2009
    #4
  5. Big_Grubb

    Arno Moderator

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    3,433
    Likes Received:
    82
    Location:
    Toronto - Pickering, ON
    TomTom Model(s):
    930; GO 620; Start 63
    With HDD space so cheap these days I always make a full Windows Explorer back up of the device and the SD card before installing a new map or a new version of HOME.
     
    Arno, Nov 11, 2009
    #5
  6. Big_Grubb

    didonaj

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    how to back up internal memory &SD card

    I have a GO730 and just bought it and charged up the battery. I have a 16GB class 6 150x SDHC card that I plan on putting MP3 files and other maps. How do I back up internal memory and SD card using the exporer backup? Why is this better to use than the Tom Tom Home backup?
     
    didonaj, Dec 2, 2009
    #6
  7. Big_Grubb

    Arno Moderator

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    3,433
    Likes Received:
    82
    Location:
    Toronto - Pickering, ON
    TomTom Model(s):
    930; GO 620; Start 63
    When you connect your 730 to your computer via HOME and open Windows Explorer you will see a separate drive letter for the internal memory and the SD card.
    Make a new folder on your HDD, give it a name and copy both those drives to it.

    Earlier operating systems did not recognise more than 4 GB on an SDHC card but that supposedly changed.

    According to users having made a back up with HOME they found it incomplete after restoring it.
    If you map becomes unusable you will not be able to replace it with a free one from TomTom.
     
    Arno, Dec 2, 2009
    #7
  8. Big_Grubb

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,024
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    See here for what you want to know.
     
    dhn, Dec 2, 2009
    #8
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.