Tom Tom One 2nd Edition won't connect using home.

Discussion in 'General TomTom Discussion' started by holtspur, Feb 13, 2008.

  1. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Apologies in advance for the noob question. I have searched but can't find an answer.

    I inherited a TT1 without any documentation. The unit works great. However I plan on updating it with newer maps and software along with some voices etc.

    With that in mind I decided to do a backup.

    I downloaded the latest version of Home from Tom Tom site.

    I followed the instructions to load the software, everything loads. When I plug the USB cable to the TT the Home application launches automatically and I am asked whether I want to connect . So I punch Yes and it seems to be working.

    The applications come up but if I try to use any of them it appears that it doesn't see the Tom Tom.:confused:

    I am thinking I am missing something, I have tried 2 different computers along with different USB cables.

    What am I missing?
     
    holtspur, Feb 13, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. holtspur

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Have you set up an account with tomtom.com?
     
    dhn, Feb 13, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Yes with a login and a password.

    I have broadband internet, I have noticed sometimes the Tom Tom site is somewhat slow.

    If the connection was poor would this cause Home to fail? Does the Tom Tom need to be validated for the Home software to work.
     
    holtspur, Feb 13, 2008
    #3
  4. holtspur

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    You certainly are the master of understatement. ;)
     
    dhn, Feb 14, 2008
    #4
  5. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0

    Well I figured I would wait a few days before I start whining:D

    Any ideas?

    Doesn't seem to matter whether I am logged in or not. It says "connect your Tom Tom Device to your computer."

    The device menu is "greyed out"
     
    holtspur, Feb 14, 2008
    #5
  6. holtspur

    Smokiewolf

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    941
    Likes Received:
    33
    Location:
    Northern VA
    TomTom Model(s):
    ONE v2
    What exactly do you mean by this? It may be the answer to your problem...
     
    Smokiewolf, Feb 14, 2008
    #6
  7. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Well it came with nothing except the Tom Tom, mount ,case and car charger. It had a Tom Tom original 1GB SD card ( with US maps loaded).

    I downloaded the manual from Tom Tom, along with Home.

    I don't have the DVD, is there an additional device driver to be loaded from that.
     
    holtspur, Feb 14, 2008
    #7
  8. holtspur

    Smokiewolf

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    941
    Likes Received:
    33
    Location:
    Northern VA
    TomTom Model(s):
    ONE v2
    But, where did you purchase it?
     
    Smokiewolf, Feb 14, 2008
    #8
  9. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    As I said in my previous post.

    I inherited it .

    From a previous employee.

    They are long gone presumably with the software and missing items.
     
    holtspur, Feb 14, 2008
    #9
  10. holtspur

    graemet

    Joined:
    Jul 26, 2007
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    One US & Canada
    I might be wrong but I believe that your inherited TT is tied to the previous owners Login Account. So unless TT customer Service takes pity on you you are stuck with the current settings and maps.
     
    graemet, Feb 14, 2008
    #10
  11. holtspur

    parshal

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I had the exact same problem. My wife got a ONE 2nd Ed. from work and it had old software and maps. I tried to download TomTom Home off their website and it would not recognize the TomTom. I used the version of TomTom Home that came on the CD and it recognized it just fine. Once I updated the software I was then able to use the latest version of TomTom Home from their website. I would call their support line and tell them you need an older version of TomTom Home in order to access your device since the software is so old. BTW, when I called about this problem I ended up having to figure it out myself. When I told them how I fixed it the person seemed surprised that the new version of Home did not work with the older application on my ONE.
     
    parshal, Feb 14, 2008
    #11
  12. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Is the Home program device specific?

    There are a couple of other older Tom Toms in my office. Maybe one of my co-workers have an older copy of Home I can try.
     
    holtspur, Feb 14, 2008
    #12
  13. holtspur

    parshal

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    I don't believe it is device specific.
     
    parshal, Feb 14, 2008
    #13
  14. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    OK thanks.

    I will try that.
     
    holtspur, Feb 14, 2008
    #14
  15. holtspur

    Old Baldy

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    155
    Likes Received:
    10
    Location:
    South Lyon, MI, USA
    TomTom Model(s):
    TomTom One 2nd Edition
    Old Baldy, Feb 16, 2008
    #15
  16. holtspur

    Smokiewolf

    Joined:
    Jul 11, 2007
    Messages:
    941
    Likes Received:
    33
    Location:
    Northern VA
    TomTom Model(s):
    ONE v2
    The device is specific to the account that the previous owner opened using HOME. If you can, get the e-mail address and password from the previous owner, and log-in using that. Once you're in, I believe that you could change the e-mail address and password to yours. That should work.
     
    Smokiewolf, Feb 16, 2008
    #16
  17. holtspur

    holtspur

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    " I had the exact same problem. My wife got a ONE 2nd Ed. from work and it had old software and maps. I tried to download TomTom Home off their website and it would not recognize the TomTom. I used the version of TomTom Home that came on the CD and it recognized it just fine. Once I updated the software I was then able to use the latest version of TomTom Home from their website. I would call their support line and tell them you need an older version of TomTom Home in order to access your device since the software is so old. BTW, when I called about this problem I ended up having to figure it out myself. When I told them how I fixed it the person seemed surprised that the new version of Home did not work with the older application on my ONE."

    An older version of TomTom Home did the trick.


    I borrowed a CD off of a co-worker. This was Home 1.1, with that version loaded the TomTom was recognized by the computer. This then updated itself to 1.6 which then updated the TomTom to 7.162 which is the latest.

    I then reloaded the current version of Home ( 2.2.1.58) and the TomTom was recognized and I was able to backup the unit.

    Complicated.

    Thanks for your help everyone.
     
    holtspur, Feb 16, 2008
    #17
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.