Any problems after activating Voice Recognition?

Discussion in 'Technical Support' started by Sheridan, Jan 9, 2008.

  1. Sheridan

    Sheridan

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    Marshall, MO
    TomTom Model(s):
    Go 720
    Hello,

    I used the tips to activate my voice recognition on my tom tom 720. I've only had the unit 5 days so I haven't used it much at all.

    I've also added some new cars, and several new voices, and thats it.

    Today when driving across town and coming home I had it navigating me, and once I "reached my destination" the unit froze up, then while I was watching to see if it would unfreeze, it rebooted by itself. Once it came back on, the computer voice Susan was selected rather than the one I had picked, but everything else seems to still be there.

    Is this just a random thing that happens to tomtoms? I know cell phones from time to time do crazy things, or is it something that occured because I've been modifying my tomtom?

    So has anyone else had any bugs pop up since modification, or has anyone had their unit reboot without having modified anything?
     
    Sheridan, Jan 9, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Sheridan

    nj_tt_user

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    63
    Likes Received:
    6
    Location:
    NJ
    TomTom Model(s):
    GO 720
    I use my unit everyday and haven't had a single problem since enabling voice recognition. Even though your unit reset itself, try to reset the unit again using the reset button on the bottom. Then try to restore using TT Home 2 (providing you already did a back up). It won't affect the voice recognition so don't worry.
     
    Last edited: Jan 9, 2008
    nj_tt_user, Jan 9, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Sheridan

    dcab136

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Voice Recognition for tomtom go 720

    I just recently bought a go 720 but realized that the voice recognition feature is only available on the UK models!!

    Is there anyway to add this functionality to my go 720?
     
    dcab136, Jan 10, 2008
    #3
  4. Sheridan

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,975
    Likes Received:
    441
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    You need:
    1. NA Maps 7.10 version
    2. Firmware 7.221
    3. A text file called support_asr.dat with ONLY the number 1 in it. Put the file in your ASR folder on the unit. Also, make sure, when you create the file (use notepad) that you save the file you've created as 'all files' to ensure that Windows doesn't add the extension .txt to it.
     
    dhn, Jan 10, 2008
    #4
  5. Sheridan

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,814
    Likes Received:
    177
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    Try this thread. Should be as clear as any on the procedure...

    https://www.tomtomforums.com/showthread.php?t=6594 <--Click here
     
    canderson, Jan 11, 2008
    #5
  6. Sheridan

    larue63

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    voice recognition installment

    After following the recommmend procedure for installing the voice recognition dat file, how do you activate or know if the dat file is working....are there any icon indicating that you have voice recognition? thanks:)
     
    larue63, Jan 12, 2008
    #6
  7. Sheridan

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,814
    Likes Received:
    177
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    Yes, there is an indication of "live" ASR in your basic navigation options.

    Go to "Navigate to" and then to "Address". If you see "Spoken Address" as a colored option (not just grayed out), you've got live ASR.
     
    canderson, Jan 12, 2008
    #7
  8. Sheridan

    Nimrag

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Location:
    Little Elm, TX
    TomTom Model(s):
    GO720
    Talked with Ashley at customer service yesterday and she said that changing the programing to have voice recognition work would void the warranty.
     
    Nimrag, Jan 25, 2008
    #8
  9. Sheridan

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,975
    Likes Received:
    441
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520

    I guess Ashley should be looking for some other line of work. Ignore her.:eek:

    After all, the European model of the 720 has precisely the same setup and VR is standard on that model. Essentially, all you're doing to activate the function is adding a small file into one of the folders.
     
    Last edited: Jan 25, 2008
    dhn, Jan 25, 2008
    #9
  10. Sheridan

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,814
    Likes Received:
    177
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    What a load of garbage. Unusual, as their tech support is typically better than this. If there are any doubts, simply delete that file and reproduce the problem... then call them again.
     
    canderson, Jan 25, 2008
    #10
  11. Sheridan

    racefan

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    208
    Likes Received:
    5
    Location:
    Pittsburgh Pa USA
    TomTom Model(s):
    TomTom 720
    Just a thought why would you call tomtom and tell them you added a special file to activate something that is not factory installed:eek: .

    Are you asking them to find a way to make it quit working for everybody that has done this mod in there next firmware update so you have to pay 200.00 more to get this feature on a 920 ??????


    Common guys do not call tomtom or even mention this in conversation and tell them you have altered there programing and made this feature work by inserting a simple file
     
    racefan, Jan 26, 2008
    #11
  12. Sheridan

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,975
    Likes Received:
    441
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Which is why when there is another firmware update, I'm not gonna be the first kid on the block to install it .... :rolleyes:
     
    dhn, Jan 26, 2008
    #12
  13. Sheridan

    tonedog06

    Joined:
    Jan 3, 2008
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Location:
    Massachusettes
    TomTom Model(s):
    TomTom Go 720
    iv had problems

    maybe just a coincedence but after messing with my unit to get the VR.
    that is when my tomtom started to turn itself back on sometimes. iv seen a couple of post about this going on but they did not say if they changed anything to get the vr to work. a few people rutned them for another unit.

    im not even sure who i would return it to. i bought it from DELL but it was about 35 days ago.


    Tony
     
    tonedog06, Jan 28, 2008
    #13
  14. Sheridan

    jweint

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    What's so special about voice recognition

    Is there more to this functionality than I'm seeing? I've had this working on my 720 since I purchased it in Dec. and put in all of the requisite upgrades. I've used it to navigate to an address by announcing city, street, and house#. As far as I can tell, this is the extent of the functionality. Is there any more? IMHO, the coolness factor for VR is far less than that of transferring addresses from Googlemaps.
     
    jweint, Jan 29, 2008
    #14
  15. Sheridan

    Robm

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    293
    Likes Received:
    2
    Location:
    Florida
    TomTom Model(s):
    720
    Works great and without issue for me...so far at least
     
    Robm, Jan 30, 2008
    #15
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.