Tomtom one 30 series start up problem

Discussion in 'Technical Support' started by joe_peddos, Oct 11, 2011.

  1. joe_peddos

    joe_peddos

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    Location:
    Newcastle-on-Tyne UK
    TomTom Model(s):
    One (30 Series)/125/130 (512 MB) and XXL Classic - 2GB TTS
    Sometimes I go a couple of weeks between using my satnav and when I switch it on I get the "drive safely" page then the "this device belongs to" page. When I press continue quite often that's as far as as I get and only by holding down the off switch till I get the tomtom logo and the sound then the unit resets its self.

    I have a nagging feeling that when I made the original windows backup I unplugged the unit before the program was fully downloaded though I have updated the unit several times since I bought it and have always made a windows backup of the update.

    It works fine when its running, its only when it has been standing for a while I have any problems. When I use it in the car I always plug it in so it is fully charged when I put it away.

    It could be the battery just slowly goes flat or the unit needs a fully charged battery to work properly.

    I believe rechargeable batteries slowly go flat even when not in use. Joe
     
    joe_peddos, Oct 11, 2011
    #1
    1. Advertisements

  2. joe_peddos

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,813
    Likes Received:
    177
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    Given that the One 30 has to be no more recent than 2009, it is possible that the battery is getting tired. If, after it has been idle for some time, you put your unit on the mains charger before taking it to the car, does this resolve the problem?
     
    canderson, Oct 11, 2011
    #2
    1. Advertisements

  3. joe_peddos

    joe_peddos

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    Location:
    Newcastle-on-Tyne UK
    TomTom Model(s):
    One (30 Series)/125/130 (512 MB) and XXL Classic - 2GB TTS
    I will give it a blast on the mains charger before I use it next time and I will let you know how i get on Joe
     
    joe_peddos, Oct 12, 2011
    #3
  4. joe_peddos

    joe_peddos

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    Location:
    Newcastle-on-Tyne UK
    TomTom Model(s):
    One (30 Series)/125/130 (512 MB) and XXL Classic - 2GB TTS
    I found a reply to a similar question. It suggested when you turn the unit off it goes into a sleep mode and does not totally switch off which may explain why I am having problems when the unit is switched off for a couple of weeks.Joe
     
    joe_peddos, Oct 12, 2011
    #4
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.