Australian download timeouts


Joined
Oct 11, 2009
Messages
4
I am from Australia and am having problems downloading from Tomtom. Attempting to download Tomtom home results in this error:

An error occurred while processing your request.
Reference #99.a402e9dc.1255216016.2cc9e2dc

So I found Tomtom home on the CNET download site and instlled from there thinking this would be my only issue.

When tomtom home tries to update my One XL now I get a different error also related to download errors (see below). Is anyone else having a similar issue with updates at the moment or can you provide advice?

I should add that all other sites are downloading fine on my PC.

ERROR: -504/#http://download.tomtom.com/sweet/nav....limerick.cab: Error from server: Gateway Time-out
Gateway Time-out
Error code: HTTP 504
URL: http://download.tomtom.com/sweet/nav...9.limerick.cab
Additional information: info = [object]
info.method = [string] GET
info.resumeOffset = [number] 0
info.resumeDownloadEnabled = [boolean] false
info.entityID = [string]
info.file = [string] C:\Users\anita\Documents\TomTom\HOME\Download\comp lete\program\TomTom_Application_for__ONE_XL\navcor e_8.010.9369.limerick.cab
info.metaFile = [string] C:\Users\anita\Documents\TomTom\HOME\Download\temp \fbdb4ed009d58dd30793b99cdca197c3.tmp.meta
info.tempFile = [string] C:\Users\anita\Documents\TomTom\HOME\Download\temp \fbdb4ed009d58dd30793b99cdca197c3.tmp

Severity: 1105
Stack:
0. chrome://tthome/content/logic/netutil.js:97
return new ServerError(responseStatusText, -responseStatusCode, aChannel.URI.spec, undefined, additionalInfo);
1. chrome://tthome/content/logic/downloader.js:363
exception = NetUtil.isRequestSuccess(this._channel, aStatus, this._getRequestInfo());

Time: Sat, 10 Oct 2009 23:09:11 GMT
 
Ad

Advertisements

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,182
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
Replied to your other post. Are you by chance tring to download via a wireless connection? If so, can you try with a directly connected computer.
 
Joined
Oct 11, 2009
Messages
4
Thanks - yes I was trying via a wireless connection initially and thought that may have been an issue so I connected via a lan cable yesterday and re-tried. Same errors with the cable unfortunately.

I have an open case with Tomtom support but have had no response so far.
 
Joined
Oct 11, 2009
Messages
4
Still having no luck downloading updates via tomtom home! Can any other users in australia dowload updates and/or tomtom home software without timeouts?
 
Joined
Sep 25, 2009
Messages
1
Location
Sydney, Australia
TomTom Model(s)
ONE 30 series 130
I just downloaded a car icon via HOME as a test, no problems. I'm in Sydney with a wired ADSL internet connection.

Cheers,

tyreless
 

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,455
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
See here.

Can all those who have problems ping download.tomtom.com, and post the IP that shows up?

I want to see if the akamai server is bad.
 
Ad

Advertisements

Joined
Oct 17, 2009
Messages
4
I have the same problem, i just bought a tomtom one 140 about a week ago and haven't been able to update a single thing, i couldn't even get HOME to download in the first place (downloaded it from a third party file site to get it installed) and home won't update at all, keeps getting the same message the original poster put up.

Ping is as follows: (for download.tomtom.com)
Pinging a1271.g.akamai.net [220.233.2.170] with 32 bytes of data:

Reply from 220.233.2.170: bytes=32 time=37ms TTL=58
Reply from 220.233.2.170: bytes=32 time=59ms TTL=58
Reply from 220.233.2.170: bytes=32 time=41ms TTL=58
Reply from 220.233.2.170: bytes=32 time=61ms TTL=58

Ping statistics for 220.233.2.170:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 37ms, Maximum = 61ms, Average = 49ms

Tracert is as follows to same location:
Tracing route to download.tomtom.com [220.233.2.170]
over a maximum of 30 hops:

1 2 ms 1 ms 1 ms 192.168.1.2
2 3 ms 5 ms 3 ms RTA1025W.home [192.168.1.1]
3 * * * Request timed out.
4 37 ms 37 ms 29 ms 10.0.1.25
5 35 ms 42 ms 33 ms 2.4.96.58.static.exetel.com.au [58.96.4.2]
6 42 ms 31 ms 29 ms 57.1.96.58.static.exetel.com.au [58.96.1.57]
7 43 ms 41 ms 34 ms b.static.ak.facebook.com [220.233.2.170]

Trace complete.

Seems rather odd.... (facebook???)

is anyone able to help? really want to get this updated while still in the latest map garuntee period.
 
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4
Flushed the DNS cache and tried it again, this time got a different result:

Tracing route to download.tomtom.com [220.233.2.168]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms 192.168.1.2
2 28 ms 3 ms 1 ms RTA1025W.home [192.168.1.1]
3 * * * Request timed out.
4 30 ms 32 ms 30 ms 10.0.1.33
5 30 ms 29 ms 30 ms 2.4.96.58.static.exetel.com.au [58.96.4.2]
6 30 ms 30 ms 31 ms 57.1.96.58.static.exetel.com.au [58.96.1.57]
7 32 ms 29 ms 35 ms scripts.chitika.net [220.233.2.168]

Trace complete.

Downloads/updates still don't work.

Flushed DNS again and got yet another result:
Tracing route to download.tomtom.com [220.233.2.168]
over a maximum of 30 hops:

1 2 ms 2 ms 1 ms 192.168.1.2
2 2 ms 3 ms 1 ms RTA1025W.home [192.168.1.1]
3 * * * Request timed out.
4 32 ms 43 ms 41 ms 10.0.1.33
5 31 ms 29 ms * 2.4.96.58.static.exetel.com.au [58.96.4.2]
6 33 ms 32 ms 35 ms 57.1.96.58.static.exetel.com.au [58.96.1.57]
7 38 ms 37 ms 32 ms download.tomtom.com [220.233.2.168]

Trace complete.

Downloads STILL don't work, get the following error within HOME:
ERROR: -504/#http://download.tomtom.com/sweet/navcore/8.414.one2009_plus_tts.CAB-navcore-ONE.cab: Error from server: Gateway Time-out
Gateway Time-out
Error code: HTTP 504
URL: http://download.tomtom.com/sweet/navcore/8.414.one2009_plus_tts.CAB-navcore-ONE.cab
Stack:
0. chrome://tthome/content/logic/netutil.js:84
return new ServerError(responseStatusText, -responseStatusCode, aChannel.URI.spec);
1. chrome://tthome/content/logic/downloader.js:363
exception = NetUtil.isRequestSuccess(this._channel, aStatus);

Time: Sat, 17 Oct 2009 00:17:53 GMT

If i try to go to download.tomtom.com in IE i get the following error:
An error occurred while processing your request.
Reference #99.a402e9dc.1255738628.4775aeb
 

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,182
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
What does Aussie support have to say about this?
 

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,455
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
Seems rather odd.... (facebook???)
That is normal. Akamai sticks one server in each ISP's building. The server will serve up files based on what dns address calls it. So it is a facebook server, a chikka server, a tomtom server, etc.

I repointed to your IP, and tried the link and had no issues. So I don't think it's the server. There must be some .cab filter somewhere with your ISP.

Can you manually download the file here?

How about the pdf file here? If the pdf file is downloadable, it's definitely a ".cab" extension blocking issue since they're identical servers. Check your router and computer virusscanner/firewall config and make sure no activex restrictions/blocking is in place.
 
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4
Thanks for the reply.

I can't download the cab file you linked to. But i CAN download the pdf file.

I also can't download this exe file:
http://download.tomtom.com/sweet/application/releases/v2_7_2_1825_win.exe

Now i know i've downloaded exe files before... surely this can't be an ISP issue??? i've tried my local hardware, even factory reset the modem/router and turned off windows firewall and all anti virus software. I am pursueing it through my ISP as well (exetel in australia) so we'll see if they have anything to say. They wouldn't have exe files blocked though, i've downloaded heaps of .exe files in the past and recently.
 
Ad

Advertisements

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,455
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
Thanks for the reply.

I can't download the cab file you linked to. But i CAN download the pdf file.

I also can't download this exe file:
http://download.tomtom.com/sweet/application/releases/v2_7_2_1825_win.exe

Now i know i've downloaded exe files before... surely this can't be an ISP issue??? i've tried my local hardware, even factory reset the modem/router and turned off windows firewall and all anti virus software. I am pursueing it through my ISP as well (exetel in australia) so we'll see if they have anything to say. They wouldn't have exe files blocked though, i've downloaded heaps of .exe files in the past and recently.
Check your router config - there was a post a while back where activex blocking was enabled on the router (perhaps by default). If activex blocking was enabled by default a router reset wouldn't do anything.

You're not the only one reporting this, my guess is it's something at the ISP.
 
Joined
Oct 20, 2009
Messages
1
It looks like Exetel is the problem

I have had the exact same problems and I am on exetel as well. I think you hit the nail on the head so I logged on with my Telstra NextG card and I was able to download TomTom Home 2.7 without any issues or messages. I havent tried the new map download but I think the Exetel server/s is the problem.
 

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,455
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
Tomtom only hosts free stuff (like their applications) on akamai.

I believe their maps are centrally hosted in the Netherlands, so you should still be able to buy/update maps.
 

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,455
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
FYI. It looks like the workaround here fixes the problem for some.
 
Joined
Oct 17, 2009
Messages
4
turns out this was a problem between my ISP (exetel) and the tomtom servers, which has been corrected by my ISP and all downloads and updates are going through just fine now.

Thanks for all the help is figuring out the problem.
 
Ad

Advertisements

Joined
May 2, 2010
Messages
1
Location
Glebe, Sydney
TomTom Model(s)
Go 750
Timeout problems in Sydney

I have just purchased Go 750 and am having similar problems downloading software through TomTom HOME - time-outs and thus failure to download maps and updates.

Unfortunately, much of the discussion above is clearly for those who know a lot of computer jargon, and far above my knowledge (and I'm not a elderly techno-phobe, I consider myself a reasonably competent home PC user).

Does anyone have some plain English ideas.

At the moment I am ready to return my TomTom as it certainly is NOT supplying me with the simple user-friendly features the salesgirl prattled on about.

Funny how the part of the TomTom HOME that took my $37.50 to subscribe to mapshare had no problems !!!
 

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,182
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
You don't pay for mapshare updates. Perhaps it was for map updates.

Is your computer connected wirelessly? If so, try a directly connected computer.

Also, you may wish to call Aussie support:
1300 135 604
Monday - Friday: 09:00 - 17:30 AEST
 
Ad

Advertisements

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,455
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
Unfortunately, much of the discussion above is clearly for those who know a lot of computer jargon, and far above my knowledge (and I'm not a elderly techno-phobe, I consider myself a reasonably competent home PC user).
Much of the earlier discussion was around an error in a major Australian ISP, and how to work around it. From what I understand, that error was corrected. So if you're still having a problem it must be something else.

Phone support's probably you're best option. If your download times out, you can keep retrying it, as the download auto-resumes from where it left off.
 
Ad

Advertisements


Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top