Request Fastest Route - getting Shortest Route

Discussion in 'Navcore' started by Nordo, Jun 8, 2015.

  1. Nordo

    Nordo

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Hi

    I have an old XL IQ Routes Edition TomTom.

    I recently went on a trip from Noosa (Queensland) to Coff Harbour (NSW).
    I requested the "Fastest Route", but I definitely got the "Shortest Route", which happen to take an extra 2 hours !!!!!!
    I have now noticed this is happening with all route planning.
    Is there anything I can do to correct this?

    Device Details :-
    Device : AKVG2 DSB6S
    App : 9.5.10.1234792.2 OS842337 (2039, 4/4/2013)
    Map : Australia v915.5074
    GPS v1.20; Boot 5.5277
    Navigation v9.510

    Cheers
     
    Nordo, Jun 8, 2015
    #1
    1. Advertisements

  2. Nordo

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,024
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Well, for starters, your 915 map is almost two years old. That may be part of the problem.
     
    dhn, Jun 8, 2015
    #2
    1. Advertisements

  3. Nordo

    Nordo

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    This happened over two years ago - shortly after the maps were updated.
    I updated the maps specifically for this trip.
    The route I was taken on, and the correct Fastest Route were both well established routes with no recent upgrades or changes.

    Since this incidence, the TomTom has continued to give Shortest Route, even though I always request the Fastest Route.
     
    Nordo, Jun 8, 2015
    #3
  4. Nordo

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,024
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Well, of course, sometimes the fastest is the shortest. But not always, I agree.

    Try a drum reset on the unit by holding the power button about 20 seconds till you hear the drum sounds unless your model has a dedicated reset hole. See if that helps. If not, you might try restoring to factory defaults. You will lose all custom setting but it may improve the situation.
     
    dhn, Jun 8, 2015
    #4
  5. Nordo

    Nordo

    Joined:
    May 10, 2007
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Yes, the drum reset appears to have done it.
    I've just asked for the Fastest Route to Coffs Harbour from my home (the same route where I first noticed the problem).
    This time it has set the route along the coast highway, which I had previously found was the fastest route by about 2 hours (over the shortest route which it had previously taken me on).

    Thanks for your help and patience.:)
     
    Nordo, Jun 9, 2015
    #5
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.