XXL 550M Problem with Map Red Screen

Discussion in 'Maps and Routing' started by compwiz1202, Aug 18, 2010.

  1. compwiz1202

    compwiz1202

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I just got my new TomTom XXL 550M last night, and after I updated the device and tried to use it, I got a red screen with Problem with Map. Does anyone know how to fix this, please? Thank You.
     
    compwiz1202, Aug 18, 2010
    #1
    1. Advertisements

  2. compwiz1202

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,847
    Likes Received:
    179
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    First, were there any issues reported by Home during the download or update? I'm guessing not. Have just started hearing similar reports in the last 24 hours. Something about problems with the "certificate" that is sent as part of the map file to validate that it belongs to your unit. Hope that isn't your situation.

    OK - we gotta ask - sorry. Did you think to do a backup of your unit before you started updating things? If so, we can get you back to your original map at least. If not, you'll need to call tech support to let them know what happened. If you do, please report here what they told you. Toll free: 1-866-486-6866.

    Meanwhile, a piece of advice you'll see in half the threads here -- make a Windows (or whatever your O.S.) backup (don't bother with the backup facility in Home) of your unit before ever performing any firmware or map updates. Instructions here:

    https://www.tomtomforums.com/genera...4-how-backup-contents-your-unit-computer.html
     
    canderson, Aug 18, 2010
    #2
    1. Advertisements

  3. compwiz1202

    compwiz1202

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Thanks. No I didn't do any backup. There are no instructions on what to do when you first get your device. The instruction tell you how to use it, but only once you have it working. I emailed tech support and will let you know what they say.
     
    compwiz1202, Aug 18, 2010
    #3
  4. compwiz1202

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,847
    Likes Received:
    179
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    If you've got the time, be advised that a phone call will result in much faster results than email. Email response is a bit slow. The wait time on the phone isn't all that bad. Dial the number above, then once you're hearing English, press 1, then 2.
     
    canderson, Aug 18, 2010
    #4
  5. compwiz1202

    compwiz1202

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Thanks. Maybe I will try calling tonight. I was told some people waited a long time on the phone, and then got disconnected before anyone answered. Maybe it will not be as bad at night. I still have my iPhone TomTom app, but I just wanted something more dedicated to GPS with a bigger screen.
     
    compwiz1202, Aug 18, 2010
    #5
  6. compwiz1202

    cosmic

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I'm in exactly the same boat. I did not do a backup prior to update. I kinda felt like with a brand new device, that should not be necessary. Apparently it is. :-(
     
    cosmic, Aug 18, 2010
    #6
  7. compwiz1202

    CmrdChaos

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I actually just dealt with a map update issue this afternoon too. I noticed some problems managing a POI category (couldn't delete or edit My_Poi_Category POIs unless, oddly enough, I created an additional dummy category) and upon calling TomTom for support, I was informed of the problems they were having. It's minor to be honest but since I just got the GPS earlier this year it was nagging at me. The lady at customer service told me that there was apparently a corruption of the map due to a problem with their update servers, but that details were still emerging. This may have effected the POI category as it is stored in the map directory. I am currently reinstalling a map backed up on my laptop onto my device to see if it clears up the problem. I've been happy with the device and the CS rep said that if my attempt at reloading my map doesn't work, then by tomorrow they should have it corrected, and reinstalling a map from their server should fix my device. I have to say she was helpful, and assisted me in backing up both my POIs and favourites before screwing around with the device. I'm sorry you're having trouble with your TomTom, but I think you just had rotten luck on your first update. After browsing the forums I don't believe these kinds of update problems to be a common occurrence, or at least not enough of a problem for there to be a lot of posts about it. Hopefully you will be able to update it in the morning and it will be good to go.
     
    CmrdChaos, Aug 18, 2010
    #7
  8. compwiz1202

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    10,847
    Likes Received:
    179
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA1535 GO 600
    The little bugger is a computer... a really small one with a pretty small screen, but a computer (running Liinux, no less) all the same.

    Once I have a new computer up and running, the WHOLE thing gets backed up one way or another -- either to a 2nd hard drive (desktop) or NAS (notebook or netbook). It is ALWAYS a whole lot easier to recover from a problem down the road if you have a backup of a device from regular points of successful operation.

    I do this with ALL devices that give me the option to do it. Better safe than sorry. Why wouldn't I do the same thing with my TomTom?
     
    canderson, Aug 18, 2010
    #8
  9. compwiz1202

    merit

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I had the exact same problem with my brand new XL 340 LIVE. Called TomTom tonight and after waiting over 30 minutes they told me there was a problem with their servers yesterday and no map downloads worked. Apparently it had something to do with generating a certificate so although the download appeared to work it wouldn't activate on the device. This went on until about 3:00 today. Support had me delete the map from my device and computer and re-download. Fingers crossed...
     
    merit, Aug 19, 2010
    #9
  10. compwiz1202

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    22,985
    Likes Received:
    442
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Welcome to TTF, Merit!

    Yep, seems like an epidemic today.

    Let's hope TT gets this latest screw-up resolved by tomorrow.
     
    dhn, Aug 19, 2010
    #10
  11. compwiz1202

    compwiz1202

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    OK Thanks. At least now I know it is a system issue, and I am not doing something wrong.I am trying again, and if it works, I will check out those backup instructions.The first time I tried again, I got an error about a temp file being missing.
     
    compwiz1202, Aug 19, 2010
    #11
  12. compwiz1202

    compwiz1202

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    WOO Finally! I tried to install the map a second time and got a missing file error again. Then I went and manually copied the missing files to TomTom, and then when it was done, I disconnected and it finally worked. Now I am backing up. Thanks for all the help!

    Matt Arnold
     
    compwiz1202, Aug 19, 2010
    #12
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.