XL LIVE IQ Routes - 2GB TTS--traffic problem

Discussion in 'General TomTom Discussion' started by elkavox, Jun 10, 2012.

  1. elkavox

    elkavox

    Joined:
    Jun 10, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    uk
    TomTom Model(s):
    xl live iq routes
    My XL LIVE is connecting ok but the traffic bar does not show the green ball at the top.
    The side bar is gray.
    your help appreciated
     
    elkavox, Jun 10, 2012
    #1
    1. Advertisements

  2. elkavox

    Andy_P Moderator

    Joined:
    Feb 11, 2011
    Messages:
    4,683
    Likes Received:
    36
    Location:
    London, UK.
    TomTom Model(s):
    Go520,720,XL Live, Start60,Go940,950,1000,1005,New500,New5000
    First some general stuff....
    The ball should be blue for LIVE Traffic, green was for RDS-TMC.

    But on current software (v9.430) you don't get a ball at the top of the bar on the navigation screen anyway.
    I have an XL LIVE too, and here's what mine looks like with no traffic incidents showing:

    XL_No_Traffic.jpg

    And with some incidents:

    XL_With_Traffic.jpg

    The only time I see a blue ball is if I go to "Browse map" and select "Traffic" in the Options. Then I get a blue ball at the top right once all the Traffic data has been retrieved. Like this:

    XL_Mapview_Traffic.jpg

    None of that helps your situation though....
    When you said "connecting OK, I wasn't sure if that meant to the LIVE Server or just to the satellites. So here's some more specific stuff to check:

    1. Are you correctly logged in? i.e. If you go to Change preferences / My TomTom account it should ask you to confirm your account name and password (but they should already be filled in). It should then go and check and come back with a blue screen saying "Your userrname and password are accepted".

    2. If you go to Main menu / Live Services and select "My Services" does it show a current subscription for Traffic (and all the other services)?

    3. If you go to Main menu / Live Services can you get any other services - try getting the weather.

    4. If you tap the Traffic Bar on the navigation screen, what message do you see at the bottom of the menu screen that follows?
     
    Andy_P, Jun 10, 2012
    #2
    1. Advertisements

  3. elkavox

    elkavox

    Joined:
    Jun 10, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    uk
    TomTom Model(s):
    xl live iq routes
    thanks for the reply
    1--I am logged in correctly
    2-yes it shows current sub
    3-yes I can get weather/no fuel prices/yes google search
    4-nothing
    5-at the top of the bar on map it shows a flag

    until last update there was definitly a green ball.
    Now I can see it attempt to connect but after a short while it gives up BUT the map looks exacly as your upload. Maybe tom tom changed it with the last update
     
    elkavox, Jun 10, 2012
    #3
  4. elkavox

    Andy_P Moderator

    Joined:
    Feb 11, 2011
    Messages:
    4,683
    Likes Received:
    36
    Location:
    London, UK.
    TomTom Model(s):
    Go520,720,XL Live, Start60,Go940,950,1000,1005,New500,New5000
    I've never had a green ball, it's always been blue for LIVE, but never mind.

    I'm a bit confused because you said your map view looks exactly like my upload...well that *is* with Traffic showing 'cos of the washed out colour scheme and the blue dot (there's just none in that area).

    If you go to "Browse map", tap the "Options" button and select "Traffic" in the list, then scroll around (try the M25), do you get icons of lane closures, roadworks etc?
    Do you have that blue dot?

    (sorry if these seem obvious questions, just trying to get a full picture).

    The flag at the top of the traffic bar is fine, it just means you have a route set but no traffic on that route (as per my first pic).

    TomTom haven't changed anything with the last update. I'm running v9.430 software as should you be too, if you're fully updated.

    Oh and what EXACTLY do you see when you say "Now I can see it attempt to connect but after a short while it gives up"
     
    Andy_P, Jun 10, 2012
    #4
  5. elkavox

    elkavox

    Joined:
    Jun 10, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Location:
    uk
    TomTom Model(s):
    xl live iq routes
    At the top of the traffic bar there is a green line ( like a quarter moon ) circling round the flag. Before this error the quarter moon became a green ball and traffic was then operating. I hope this makes sence
    The M25 is 0ver 500 miles from here but I put it in and it showed quite a few traffic incidents on the road so it seems to be working

    thank you for your help
     
    elkavox, Jun 10, 2012
    #5
  6. elkavox

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    11,238
    Likes Received:
    206
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
    Good choice. If a unit shows no traffic problems on the M-25, even at zero dark thirty on a Sunday morning, you know there's something wrong with the unit :lol:
     
    canderson, Jun 10, 2012
    #6
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.