USB port on go730 not working

Discussion in 'General TomTom Discussion' started by MeganR, Oct 28, 2009.

  1. MeganR

    MeganR

    Joined:
    Oct 28, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I hopped in my car this morning and plugged in my RDS/power cable as normal. However, this morning the traffic bar did not come up, althoug the charging light was lit. So I took my 730 into the office with me to connect it to my laptop to see what might be wrong. But the unit does not connect to my computer either, although once again, the charging light is on. I tried pressing the reset button for 15 seconds several times, but the computer still does not see the GPS. I know the USB port on the laptop is in perfect working order.

    Does anyone have any idea what is causing this and how to fix it? I have already tried the reset and squeezing the connectors to make a solid connection.

    Thanks!
     
    MeganR, Oct 28, 2009
    #1
    1. Advertisements

  2. MeganR

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Are you talking about the reset button on the bottom of the unit or the power button on the top?

    And, if the true reset button...is it REALLY resetting? You can tell by the screen going dark, rebooting and hearing the drums. Sometimes, you push the reset button thingy but it doesn't make proper solid contact.
     
    dhn, Oct 28, 2009
    #2
    1. Advertisements

  3. MeganR

    MeganR

    Joined:
    Oct 28, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Yes, I was using the reset button on the bottom of the unit. I have been using Windows Mobile for years now, so I am familier with those little buttons!

    I have gotten the drums only once, although I have seen the black screen several times. I just did the reset again and got tha black screen, but no drums.

    I have been in IT for over a decade now, and from a software developer as well as a QA perspective, I cannot see how this application was approved for distribution. Maybe it is just the Linux OS. But I have had some irritating problems myself, and read about some other issues that should have been taken care of before any production release. Do more testing, Tomtom!
     
    MeganR, Oct 28, 2009
    #3
  4. MeganR

    mvl Moderator

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    5,438
    Likes Received:
    61
    Location:
    Boston, MA, USA
    TomTom Model(s):
    GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
    The USB driver in the Tomtom crashes occasionally, especially if you just updated software. Since the power button puts the Tomtom into sleep mode, it doesn't "reboot" the USB driver. The only way is dhn's pin reset.

    If the USB still doesn't work after a pin reset, then the USB hardware is likely bad. Try a different cable/computer first, and check for dirt in the USB jack. If you can't fix it via that method, call Tomtom for a warranty replacement.
     
    mvl, Nov 1, 2009
    #4
  5. MeganR

    Davee3

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Location:
    Moonbeam (really)
    TomTom Model(s):
    go720
    USB reboot

    I had similar dto not recognize on my USB ports
    Did the reboot & Now OK
    Shut down Home but unit not responding
    Will try Sd & R Start of unit
    Now restarting -- requests do you want to connect to computer , "Yes" ,home starts but shows no device connected until I choose internal or memory card -looks like all OK & did not even loose Bluthtooth pairing of Samsung SPH 300 which was a bitch to set up
    Thanks for advice
     
    Davee3, Nov 1, 2009
    #5
  6. MeganR

    Grumpy_Aero_Guy

    Joined:
    Aug 15, 2008
    Messages:
    131
    Likes Received:
    2
    Location:
    SW Ohio
    TomTom Model(s):
    Go720
    LOL... that's funny, right there.....
     
    Grumpy_Aero_Guy, Nov 5, 2009
    #6
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.