USB device not recognized

Discussion in 'General TomTom Discussion' started by Hosay, Jan 24, 2009.

  1. Hosay

    Hosay

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    The Big Apple
    TomTom Model(s):
    TomTom GO 920
    Hi all

    I have a TT 920, now all of a sudden i plug in the USB cable so i can do the updates and i get the error "USB Device Not Recognized. One of the USB devices attached to this computer has malfunctioned, and Windows does not recognize it." .... So I unplug it and try another USB port .... I get the same error, well this time I plug in my BB Storm in the same USB port that gave me the error and it works fine with my BB, I also tried it with my digital camera and it works fine with my camera but it won't work with my TT.

    Any ideas of what's going on?

    Thanks
     
    Hosay, Jan 24, 2009
    #1
    1. Advertisements

  2. Hosay

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,112
    Likes Received:
    449
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Yeah, maybe......

    Do a pin reset on your unit for about 5 seconds. Then dock it and see if the unit is recognized.
     
    dhn, Jan 24, 2009
    #2
    1. Advertisements

  3. Hosay

    RAllenbaug

    Joined:
    Mar 30, 2008
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    usb

    sAME THING HAPPENED TO ME. i TOOK DHN'S ADVICE AND IT WORKED.
     
    RAllenbaug, Jan 25, 2009
    #3
  4. Hosay

    Hosay

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    The Big Apple
    TomTom Model(s):
    TomTom GO 920
    Thanks DHN now it works :)
    On a different note: Do you know if the BB Storm is compatible with the 920?
     
    Hosay, Jan 25, 2009
    #4
  5. Hosay

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,112
    Likes Received:
    449
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Unfortunately, when it comes to phone pairing, I'm utterly devoid of any useful information. :)

    But if you use the search function and put in Storm and select to show posts, you may find something of value.
     
    dhn, Jan 25, 2009
    #5
  6. Hosay

    Hosay

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    The Big Apple
    TomTom Model(s):
    TomTom GO 920
    Thanks again mate :)
     
    Hosay, Jan 25, 2009
    #6
  7. Hosay

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    11,146
    Likes Received:
    199
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
    That this keeps happening to people -- heck, that it happens at ALL -- just amazes me. What this means is that the device is losing track of its USB ID information and is either sending none or only part of it to the PC or is sending BAD information to the PC. For a USB capable device, this is pretty basic stuff to be getting wrong all the time. That information as a stored in flash should be compared to the in-memory information (should be in the boot loader) for validity before it's ever sent.
     
    canderson, Jan 26, 2009
    #7
  8. Hosay

    mvl Moderator

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    5,433
    Likes Received:
    61
    Location:
    Boston, MA, USA
    TomTom Model(s):
    GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
    The blackberry storm (9500) is not officially compatible with tomtom. But since other blackberry's are, there's a chance will still work.

    http://www.tomtom.com/phones/compatibility/phones.php

    Tomtom is a European company so they don't test as many North American phones like the Storm.
     
    mvl, Jan 26, 2009
    #8
  9. Hosay

    nativecodder

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Location:
    MA
    TomTom Model(s):
    TomTom Go 730
    I've had my TomTom 730 for 10 months. Never had a problem till today with the usb malfunction error. Kind of strange, just out of the clear blue. The pin reset resolved the issue.
     
    nativecodder, Jun 20, 2009
    #9
  10. Hosay

    imokah

    Joined:
    Apr 3, 2008
    Messages:
    48
    Likes Received:
    1
    The exact same problem happened to my new/refurbished 920....did several pin resets and FINALLY the thing starts working....I like TomTom...BUT!!!!
     
    imokah, Jun 20, 2009
    #10
  11. Hosay

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    11,146
    Likes Received:
    199
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
    Seems like I have to do the pin reset every time I connect via USB these days. This wasn't an issue until I moved to the 8.530 firmware. Nothing new or better at 8.351, either. It's as though the TomTom's DRAM copy of the USB VID/PID info is being overwritten with garbage after it's been running. Send the wrong info, and Windows has no idea what's been hooked up.

    There can't be anything wrong with the version of that info as stored on the flash, or the pin reset wouldn't make things better. Now I just do the pin reset before making a connection. So far, that works every time.
     
    canderson, Jun 20, 2009
    #11
  12. Hosay

    mvl Moderator

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    5,433
    Likes Received:
    61
    Location:
    Boston, MA, USA
    TomTom Model(s):
    GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
    My 720 doesn't seem to have the same problems. I plug it in about twice a week, and it only has USB issues necessitating a pin reset once every 2-3 months.

    Do you have a clean 720 image with a clean map to see if it happens? I'm wondering if the patch files needed to do to workaround the screen refresh for Tripmaster may be causing it, that's the only thing that's different between our installs.
     
    mvl, Jun 21, 2009
    #12
  13. Hosay

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    11,146
    Likes Received:
    199
    Location:
    Colorado, USA
    TomTom Model(s):
    GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
    Naw - this was happening before he had a chance to get TripMaster updated to work with it. Guess I could try just deleting everything off the unit and reloading from scratch. But it's often the bootloader that manages the initial USB connection ... that would be the only way of connecting to and recovering an otherwise "image bricked" unit.
     
    canderson, Jun 23, 2009
    #13
  14. Hosay

    GoGo720

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    USB 2 Cable

    USB 2.0 Cable worked for me :cool:
     
    GoGo720, Aug 30, 2010
    #14
  15. Hosay

    Ian Crossing

    Joined:
    Mar 15, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Location:
    Adelaide
    TomTom Model(s):
    GO 930
    I am not the only Tom Tom customer who experienced this common USB code 43 error. Whilst I have not received any Tom Tom customer support reply to date. I have now fixed this fault on my own. Pressing the Reset button under the Tom Tom unit to reset it ( if this error occurs.) It fixed my Tom Tom GO 930 USB code 43 error fault.
     
    Ian Crossing, Mar 15, 2011
    #15
  16. Hosay

    Futte

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    I think i've got an even better fix since resetting the device all the time is kinda irritating.
    Plug in an SD card connect your tomtom to the pc. (if you already have an SD card in your tomtom the take it out and attach device to pc).
    Somehow attaching or removing an SD card seems to fix the error every time for me. :) great thing is it works even after you detach the SD again.
     
    Futte, Aug 2, 2011
    #16
  17. Hosay

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,112
    Likes Received:
    449
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    What you are doing by removing/replacing the card is causing the unit to reboot. Equivalent to a pin reset (for models having a dedicated reset hole) or holding the power button for 10-15 seconds till the drum roll sound is heard.

    Unfortunately, most newer models no longer have a sd slot so users of these models can't take advantage of your (quicker to reboot) suggestion.

    Thanks for mentioning it, though. :)
     
    dhn, Aug 2, 2011
    #17
  18. Hosay

    overwelm1

    Joined:
    Aug 4, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    GO 730 not recognized on PC

    I USED RESET BUTTON ON THE BOTTOM
    turned the unit on & off connected to PC, everything worked
     
    overwelm1, Aug 4, 2011
    #18
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.