Rural Routes & spoken street names


Joined
Dec 2, 2009
Messages
5
Location
Chicago Suburbs
TomTom Model(s)
XXL 540S
I just got a new XXL 540s from Black Friday and tried it out today. However, I can't enter Rural Route addresses since there are no letters on the screen - ie 39w654, 7n611, etc. I'm wondering if there's a way around this? I was able to get to the road I wanted, but not the actual address. This might just cause me to return the unit since I have a rural route address.

Also, I'm NOT getting spoken street names. I think I have everything set correctly, but what exactly should I have settings as to get the unit to say "turn right on Main street" instead of "turn right in 500 yards"?

Thanks in advance for any and all help!
 
Ad

Advertisements

Joined
Nov 1, 2009
Messages
7
I just got a new XXL 540s from Black Friday and tried it out today. However, I can't enter Rural Route addresses since there are no letters on the screen - ie 39w654, 7n611, etc. I'm wondering if there's a way around this? I was able to get to the road I wanted, but not the actual address. This might just cause me to return the unit since I have a rural route address.
Is there not a 911 address in that area? You must be WAY out in the middle of nowhere for there not to be. I live out in the middle of nowhere and we ditched rural route addresses like 15 years ago.

At any rate, if this address is just for marking your home location, there is a better and more accurate way than using an address. Just go to preferences and type "change my home address" and then type "my current location," Be sure to have the unit at the physical location where you want to mark home.
 

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,146
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
You need a computer voice selected to hear the name of the streets. Look under the the Voice preference.
 
Joined
Mar 10, 2008
Messages
1,157
Location
Florida
TomTom Model(s)
TomTom 930
I just got a new XXL 540s from Black Friday and tried it out today. However, I can't enter Rural Route addresses since there are no letters on the screen - ie 39w654, 7n611, etc. I'm wondering if there's a way around this? I was able to get to the road I wanted, but not the actual address. This might just cause me to return the unit since I have a rural route address.

Also, I'm NOT getting spoken street names. I think I have everything set correctly, but what exactly should I have settings as to get the unit to say "turn right on Main street" instead of "turn right in 500 yards"?

Thanks in advance for any and all help!
There's no way around your address entry problem on your TomTom. They're the only one's with this issue that I've found. Mixed numbers/letters in an address isn't very common in most of the US, but if it is where you're located, another manufacturers device would be more appropriate for you.
 
Joined
Dec 2, 2009
Messages
5
Location
Chicago Suburbs
TomTom Model(s)
XXL 540S
You need a computer voice selected to hear the name of the streets. Look under the the Voice preference.
There's only one "computer" voice and I did select her. Maybe I'll actually read the manual instead of trying to figure it out on the go...

Thanks!
 
Joined
Dec 2, 2009
Messages
5
Location
Chicago Suburbs
TomTom Model(s)
XXL 540S
There's no way around your address entry problem on your TomTom. They're the only one's with this issue that I've found. Mixed numbers/letters in an address isn't very common in most of the US, but if it is where you're located, another manufacturers device would be more appropriate for you.
Unfortanetly it is very common in my area. I'll have to see if it becomes too much of a problem versus just looking up the streets.

To answer the 1st responder, the rural route numbers are kept in my area because it is easier for the emergency response - at least that is what we were told :)
 
Ad

Advertisements

Arno

Moderator
Joined
Jun 3, 2008
Messages
3,611
Location
Toronto - Pickering, ON
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/ca.png" alt="Canada" /> Canada
TomTom Model(s)
930; GO 620; Start 63
Have you tried to put such an address into Google maps?
If it works in Google and you are connected through HOME, you can click the [Send] button at the top right and that address can be Add to favourites or straight to Navigater to it.
It may be worth a try.
 
Joined
Dec 2, 2009
Messages
5
Location
Chicago Suburbs
TomTom Model(s)
XXL 540S
Have you tried to put such an address into Google maps?
If it works in Google and you are connected through HOME, you can click the [Send] button at the top right and that address can be Add to favourites or straight to Navigater to it.
It may be worth a try.
Google maps works, so maybe this will.

Thanks!
 

Arno

Moderator
Joined
Jun 3, 2008
Messages
3,611
Location
Toronto - Pickering, ON
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/ca.png" alt="Canada" /> Canada
TomTom Model(s)
930; GO 620; Start 63
I tried with your first sample but, without Lori Lane my version of Google maps does not get there.
It possibly could work because Google maps puts the coordinates on a different line from the written address.

Let us know how you make out with that as quite a few others are having problems.
Cheers,
 
Joined
Dec 2, 2009
Messages
5
Location
Chicago Suburbs
TomTom Model(s)
XXL 540S
I tried with your first sample but, without Lori Lane my version of Google maps does not get there.
It possibly could work because Google maps puts the coordinates on a different line from the written address.

Let us know how you make out with that as quite a few others are having problems.
Cheers,
I know this is the TomTom Forums and thanks for all the help, but I decided to take gator's advice and get another model today. Just got home so hopefully that will solve the problem. However I must say that for the price and features (especially the 5" screen), I wish I could have kept my XXL 540s :-(

Thanks again for all the great responses!
 
Ad

Advertisements

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,438
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
Call Tomtom and let them know. They log this type of feedback and it helps to prioritize improvements.

But I agree, if you need alphanumeric addresses you did the right thing by choosing another brand.
 
Ad

Advertisements


Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top