Problem with connecting device to WinXp

Discussion in 'Technical Support' started by olivergv, Dec 5, 2010.

  1. olivergv

    olivergv

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XL335SE
    Hello all,
    After searching the web and this forum, I still don't find any solution to my problem.
    As a starter:
    1) WindowsXP Sp3 won't recognize the device (code 10)
    2) TomTom XL335SE hangs itself up. After asking "connect to computer" and pressing "yes" the screen appears on the tomtom device with the device and a cable and a blue background on it. There it freezes.

    History: I have bought it at the Walmart, used it for 10 days without any problem (never connected it to the computer though). I have tried the soft reset (holding on/off button for 15 sec and more), hard reset, turning it on before and after connecting it to the pc, uninstalling the usb driver from windows, using another pc with win7, etc. no luck. I also tried it on a pc with ubuntu/linux and it recognized the decive and its content, but that os is not supported with tomtom. any advice? I just use a dell latitude e5400 laptop.
    thx
     
    olivergv, Dec 5, 2010
    #1
    1. Advertisements

  2. olivergv

    DGH

    Joined:
    Dec 30, 2007
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Location:
    Lexington, KY
    TomTom Model(s):
    TomTom one 3rd and XXL540M
    Are you trying to connect it to Tomtom Home? If so you will need to start Tomtom home program up. As far as I know the GPS is not usable while connected to the computer other than thru Tomtom home. You can check windows explorer to see if its showing up in it.
     
    DGH, Dec 5, 2010
    #2
    1. Advertisements

  3. olivergv

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Try a different usb port on the computer. See if that helps.
     
    dhn, Dec 5, 2010
    #3
  4. olivergv

    olivergv

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XL335SE
    thy for the fast feedback. My latptop has 4 usd port, on none of them it works. I had also already installed TomTom Home, but the program says I don't have a device connected (logical, because i cannot even connect it to windows).
     
    olivergv, Dec 5, 2010
    #4
  5. olivergv

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Does Device Management show any issues with your USB ports?
     
    dhn, Dec 5, 2010
    #5
  6. olivergv

    olivergv

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XL335SE
    At first Device Manager complains that it requires the drivers for the device -but there is just nowhere where i could get those drivers from (do they actually exist for download?)- but after 1 min or so the Device Manager doesnt show any error messages. The device is listed as
    "unknow device" with the notice that windows was unable to install the device because the driver is missing.
    I tried to uninstall all usb drivers but also, no luck. I tried it again under linux, gets the device without a hassle, although only for about 10 sec. then it shuts down the device and acces is no longer available.

    unfortunately i cannot return the device as i bought it in the us and now i am in europe.
    any ideas on where to start again? I'm running out of options...
     
    olivergv, Dec 5, 2010
    #6
  7. olivergv

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    I'm really grasping at straws. The unit should not need any special drivers in order for the computer to 'see it'.

    Here is what TomTom help says:
    Device not connecting to computer
     
    dhn, Dec 5, 2010
    #7
  8. olivergv

    olivergv

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XL335SE
    thx but unfortunately it doesn't work. it seems that the main problem is that the device hangs itself (freezes) while connecting to the computer. even after resetting it it freezes. don't know why that happens...
     
    olivergv, Dec 5, 2010
    #8
  9. olivergv

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    But if it freezes during boot up, (iow, something is happening), it should at least be recognized by the computer. Don't worry about Home at this point.

    I don't know what else to tell you. Maybe somebody else will chime into this thread with guidance for you.
     
    dhn, Dec 5, 2010
    #9
  10. olivergv

    olivergv

    Joined:
    Dec 5, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    TomTom Model(s):
    XL335SE
    solved

    Problem solved. It was the faulty miniUSB cable that came with the device. Once a proper working cable was used, it was immediately recognized. thx for all the help.
     
    olivergv, Dec 6, 2010
    #10
  11. olivergv

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Glad the issue was resolved. Sorry I didn't suggest checking that possibility. I normally do. :(
     
    dhn, Dec 6, 2010
    #11
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.