need a battery and a updated map


Joined
Sep 30, 2009
Messages
6
TomTom Model(s)
GO 730
Hello,
I have a GO730 which i purchased in 2006 the best i can reminder.
It needs a new battery and a map update. Is there some where i can send it to have this done.
It was purchased at a Staples in Mooresville, North Carolina
 
Ad

Advertisements

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,185
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
Here is a video to change the battery on the 730.


Once you change the battery, connect to Home to update it with whatever is offered (application, etc.). Then click on 'purchase maps' in Home and take it from there. You may wish to buy an 8 gb sdhc (not sd) card for the device to allow for the full sized map of whatever you request. They've grown in size since 2006.
 
Joined
Sep 30, 2009
Messages
6
TomTom Model(s)
GO 730
Thank you for the reply.
I think i will try to do the battery replacement.
But i do not think the map update is something i can handle.
Question: when changing out the battery do you lose your favorites? The 8gb sdhc card what is that (picture) and where can that be purchased.
The map is the original that came with the unit or would it just be better to buy a whole new unit.

Again thanks!!
 

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,185
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
No you don't lose favourites. The 8 gb sdhc card should be able to be purchased at a Best Buy or other electronics store, a WalMart, etc.

Purchasing a map is done through Home. Click on the Purchase Map icon.
 

canderson

Moderator
Joined
Dec 28, 2007
Messages
11,381
Location
Colorado, USA
TomTom Model(s)
GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
@GULFMAN
While changing the battery won't do anything to your favorites, it IS possible that your code is so down-rev that you might lose them when updating to a new map.
To be sure this is not a problem, please save a copy of the file called mapsettings.cfg that is inside your North_America map folder.
In fact, before doing any major update of either unit firmware or a map, we recommend this full backup procedure >>> https://www.tomtomforums.com/thread...-to-the-computer-and-how-to-restore-it.17864/
 
Joined
Sep 30, 2009
Messages
6
TomTom Model(s)
GO 730
One last question.
Being the unit is approximately 9 years old what would would be a good replacement to my old GO730?

Thanks Again
 
Ad

Advertisements

canderson

Moderator
Joined
Dec 28, 2007
Messages
11,381
Location
Colorado, USA
TomTom Model(s)
GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
One last question.
Being the unit is approximately 9 years old what would would be a good replacement to my old GO730?

Thanks Again
Depends. Which of the features on your 730 do you treasure the most? Features such as FM modulator and aux audio out haven't been offered for quite a long time. No *.itn itineraries, either. Let us know what you use the most.
 
Joined
Mar 26, 2015
Messages
7
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/us.png" alt="United States" /> United States
TomTom Model(s)
Via 1500-1505
I have a few questions too. Our GPS is not staying charged we have tried other cables, outlets, on off thing and still having issues. Would you be able to help me on this?
 
Ad

Advertisements

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,185
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
It may be the battery is toast. Are you using the cable that came with the device? Does the non-charging happen in both the car and when connected for a few hours to the computer?
 
Joined
Mar 26, 2015
Messages
7
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/us.png" alt="United States" /> United States
TomTom Model(s)
Via 1500-1505
thats what the thing brought up
yes were and yeah it doesn't matter what we try it just dosen't stay charge
is there a way to get a new battery? something said to factory reset but not sure how to do that with this one
 
Ad

Advertisements

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,185
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
Factory reset probably wouldn't help. (Settings-->Restore to factory defaults). You might try a drum reset on the unit by holding the power button about 20 seconds till you hear the drum sounds. May not help but won't hurt.

See below:
 
Joined
Mar 26, 2015
Messages
7
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/us.png" alt="United States" /> United States
TomTom Model(s)
Via 1500-1505
Factory reset probably wouldn't help. (Settings-->Restore to factory defaults). You might try a drum reset on the unit by holding the power button about 20 seconds till you hear the drum sounds. May not help but won't hurt.

See below:
ok thanks .. thinking it is a bad battery where do we get a new one for it?
 
Ad

Advertisements

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,185
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
The company that makes the video supplies them.
 
Ad

Advertisements


Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top