MyTomTom Keeps Downloading Maps


Joined
Apr 14, 2011
Messages
19
Location
USA
TomTom Model(s)
2535 Live; 340 Live
Hi all,

I have a 2535 Live, and when trying to install map v9.10, MyTomTom just keeps downloading the map without installing it. When it finishes downloading the file, it starts over downloading it again. I have tried both IE and Chrome numerous times and a few weeks apart, and it just continues to download the file over and over. Any ideas?
 
Ad

Advertisements

Joined
Feb 11, 2011
Messages
4,683
Location
London, UK.
TomTom Model(s)
Go520,720,XL Live, Start60,Go940,950,1000,1005,New500,New5000
Have you tried deleting the cache?
Click on the MyTomTom icon in the system tray (next to the clock), then go to 'settings', select the 'cache' tab, and click on 'empty the cache'.

If that doesn't work, you probably need to ring customer services and ask them to set up some "jobs" to cancel the existing download and re-schedule it.You may need to ask for 2nd level support in order to get that sorted.
 

Arno

Moderator
Joined
Jun 3, 2008
Messages
3,646
Location
Toronto - Pickering, ON
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/ca.png" alt="Canada" /> Canada
TomTom Model(s)
930; GO 620; Start 63
Also, watch the bandwidth allowance with your ISP.

Because of a like problem I once went over my monthly limit and they wanted 25 bucks for going over.
I told them that I would switch ISPs it they didn't cancel as I did not do anything differently than any other month.
Only afterwards did I find a day-by-day use listing and allocated that excess usage to the repeated downloading of the map.

As Andy said, Support executed a 'job' which ended the downloading and allowed proper installation of the map.
 
Joined
Apr 14, 2011
Messages
19
Location
USA
TomTom Model(s)
2535 Live; 340 Live
Thank you for your replies. I can't get into settings to delete the cache as it is greyed out and won't let me click on it. Once I have given up on it and have seen it download a couple of times, I go into task manager and end the task so it won't keep downloading. Sounds like I will have to call customer service. I will let you know how it turns out. Thanks again.
 

canderson

Moderator
Joined
Dec 28, 2007
Messages
11,301
Location
Colorado, USA
TomTom Model(s)
GO720, GO740TM Live, GO 1535 Live, Via 1535, Via 1605, GO 52, GO 600, GO 620, GO 630, TomTom Bridge
Not sure which OS you are running, but the cache will be here (or the equivalent spot):

C:\Documents and Settings\{username}\Local Settings\Application Data\TomTom\HOME3

From there, you can manually delete the 'contentx' and 'responsex' contents of the cache.
 
Ad

Advertisements

mvl

Moderator
Joined
Dec 19, 2008
Messages
5,442
Location
Boston, MA, USA
TomTom Model(s)
GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
I've found that if jobs get stuck, one of the most successful workarounds is to leave the device connected, reboot your computer, then reopen myTomtom (if not set to auto-open).

That fixes many situations, but phone support can also clean things up server-side so they have more power to fix problems.

Your computer no longer shuts off because newer versions of myTomtom prevent sleep when downloads are in progress.
 
Joined
Feb 11, 2011
Messages
4,683
Location
London, UK.
TomTom Model(s)
Go520,720,XL Live, Start60,Go940,950,1000,1005,New500,New5000
I can't get into settings to delete the cache as it is greyed out and won't let me click on it.
It's greyed out once you have clicked on it once, so I assume it is grey if the cache is already empty.
 
Joined
Apr 14, 2011
Messages
19
Location
USA
TomTom Model(s)
2535 Live; 340 Live
Well, kind of a strange ending to this one. I was hoping to find time to contact CS this week. The middle of last week, I deleted the cache manually using the instructions by canderson, hooked up my GPS and it still did the same thing - download over and over. So, I went into task manager and shut down MyTomTom as before, so it wouldn't keep downloading. I turned on my computer on Saturday (mind you I had it on numerous times between then and Saturday) and a message pops up saying I have updates "ready to install." I hooked up the unit and it installed perfectly. I have no idea how this corrected itself, but it did. :confused: I'm also not sure what one of the many attempted downloads it used to update it. However, GPS updated and working fine. :)
 
Joined
Feb 11, 2011
Messages
4,683
Location
London, UK.
TomTom Model(s)
Go520,720,XL Live, Start60,Go940,950,1000,1005,New500,New5000
Good news...
...and welcome to the "What on Earth is MyTomTom up to now?!?!" club!
 
Joined
Jul 8, 2014
Messages
2
TomTom Model(s)
VIA 1505
Well, kind of a strange ending to this one. I was hoping to find time to contact CS this week. The middle of last week, I deleted the cache manually using the instructions by canderson, hooked up my GPS and it still did the same thing - download over and over. So, I went into task manager and shut down MyTomTom as before, so it wouldn't keep downloading. I turned on my computer on Saturday (mind you I had it on numerous times between then and Saturday) and a message pops up saying I have updates "ready to install." I hooked up the unit and it installed perfectly. I have no idea how this corrected itself, but it did. :confused: I'm also not sure what one of the many attempted downloads it used to update it. However, GPS updated and working fine. :)
You are so lucky. Mine says it will take 2 min 45 seconds, and zooms along till 1 second is left and hangs up. I left it on and after 1 1/2 hours it still had 1 second left.
not sure what to do.
 
Ad

Advertisements

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,158
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
Try disconnecting and then reconnecting the unit to the computer.
 
Joined
Jul 8, 2014
Messages
2
TomTom Model(s)
VIA 1505
I tried this on 2 different computers and the same behaviour on both. It is a relatively small download but hangs up. Unplugging the TomTom 1505 does not seems to hurt it which is great. This started when TomTom decided I did not have enough memory and deleted Canada which is where I live. So I removed the program and reinstalled it with Canada and northern US which worked but lost all my destinations. Now this. Just frustrating.
 
Ad

Advertisements

Arno

Moderator
Joined
Jun 3, 2008
Messages
3,646
Location
Toronto - Pickering, ON
Country
<img src="/styles/default/custom/flags/ca.png" alt="Canada" /> Canada
TomTom Model(s)
930; GO 620; Start 63
I tried this on 2 different computers and the same behaviour on both.
What is "this"?
Are you referring to the unplugging and reconnecting of the USB cable to the device?

If not, try it.
When it hangs at 99% or what ever, without touching anything else, pull the USB and immediately plug it back in.
Leave it alone for at least 10 minutes and do something else like have supper.
99 out of a 100 times it will have completed once you check back next.
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Similar Threads

New Mytomtom app . 5
New V. of mytomtom .. 10
mytomtom 3 5
Help with MyTomTom 10
myTomTom help 12
For other newbies: "TomTom HOME" vs "MyTomTom" 1
False MyTomTom Updates Notice 28
MyTomTom on 2 pcs? 7

Top