Maps are now device specific!!!!!!

Discussion in 'Maps and Routing' started by MiniTransAm, Jan 29, 2008.

  1. MiniTransAm

    MiniTransAm

    Joined:
    Mar 20, 2007
    Messages:
    55
    Likes Received:
    5
    Location:
    Lancaster, PA
    TomTom Model(s):
    One
    Hey everyone.

    Those of you that have seen my earlier thread know that I have been trying to get the newest NA maps for my One. However TomTom appears to have thrown a kink into this.

    I just got off the phone with Tech support. They said that maps are now device specific and are unable to be installed on devices they were not meant for. I made sure I told the guy (very politely) that I have been using the old NA maps for the past year and have "friends" that are using the New NA map as we speak. I'm assuming that in the latest release of these maps, they implemented this little change. Home will not even download the map locally to your computer as a result of this.

    He also mentioned how the bulk of the NA map is text to speach files. He also did concede that there are less POI's in the USA and Canada maps but the overall street coverage is the same.

    So I had to settle for my NA map being switched out to the USA and Canada map. And honestly, I don't really care. I get mapshare now and that's all I really cared about in the first place. I also made the suggestion that if maps are only designed for certain devices, you should have to input your device code before you can download a map. Home does this, but the website does not. This would solve the problems before they even started.

    So looks like the days of new NA maps on the One are over. Unless you guys figure out some other way to do it. Good Luck!
     
    MiniTransAm, Jan 29, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. MiniTransAm

    flyer1024

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    453
    Likes Received:
    23
    Location:
    Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    one
     
    flyer1024, Jan 29, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. MiniTransAm

    ludde28

    Joined:
    Jun 13, 2007
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    ???? Hoax.
    Running WE & CE Europe v7.10 map (size 2.1GB) mentioned for tt920 on my TT1 v2 with 4GB SD-card without any problems, except text to speech. TT1 does not manage that.
     
    ludde28, Jan 29, 2008
    #3
  4. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    Yup, he's right. This is just fantastic. I paid for the 920's North America map to put on my 4GB Transcend non-HC SD card, and HOME won't let me download it, saying it isn't for my device. :mad: :mad: :mad:
     
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #4
  5. MiniTransAm

    flyer1024

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    453
    Likes Received:
    23
    Location:
    Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    one
    That doesn't make the map device specific. That has been a problem with home for some time from what I read here.

    The NA maps run on any unit if you have the space on a card to hold them/
     
    flyer1024, Jan 30, 2008
    #5
  6. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    Yes, but you're missing the point here. HOME does not even let you download the map. I have paid for the 920 NA map, but Home will not let me download it. Is there any way around it?
     

    Attached Files:

    Last edited: Jan 30, 2008
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #6
  7. MiniTransAm

    SShadow

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    443
    Likes Received:
    21
    Location:
    Halifax, Nova Scotia, Canada
    TomTom Model(s):
    One XL-S
    I looked at the screenshot, and I believe mine always said that. I've not really fully read the threads on how to get the map - but is there a step or something that you are missing?
     
    SShadow, Jan 30, 2008
    #7
  8. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    Not that I know of. I had the 4GB card in the TomTom, copied all of the files onto the 4GB card that I had on the internal memory, deleted the USA/Canada map folder, booted up the TomTom to make sure it worked, then connected it and opened HOME.

    I really have no idea what I'm doing wrong or missing. If someone who has gone through this before could please give me some insight as to the process they did, I'd really appreciate it. And yes, I purchased the 920 NA map from the UK store. :( :confused:
     
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #8
  9. MiniTransAm

    Gilbert

    Joined:
    Dec 26, 2007
    Messages:
    537
    Likes Received:
    24
    Location:
    Montr?al, QC
    TomTom Model(s):
    ONE XL-S
    In your NA map folder, do you have a "NA".meta.dct file? Where "NA" is the name of the map and notice the double extentions. If not, you need to have the map activated with your individual GPS system before you can use it.
     
    Gilbert, Jan 30, 2008
    #9
  10. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    I'm not sure what you're referring to. I have no folder on my computer or SD card, as I cannot even download it. HOME will not let me download it. How would I even go about activating it? :confused:
     
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #10
  11. MiniTransAm

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,089
    Likes Received:
    448
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Instead of Update My Unit and getting the problem with the 'incorrect' map, just for the heck of it, try 'Addd Maps, etc' with the sd card in and see if the same map gets offered.
     
    dhn, Jan 30, 2008
    #11
  12. MiniTransAm

    cmcmahon

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    I spoke to several people at tomtom last night they said this was a recent change they made. it will not let you load any map that is not intended for your device. Me and tech support tried for an hour to downloaded to my device but there is no away around this new fix in home.
     
    cmcmahon, Jan 30, 2008
    #12
  13. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    Wouldn't that just take me to the area where I could buy another map, and download the one I already purchased?

    That's not good. :( What did you end up doing, or what did they offer you? Do you think they'll give me a refund? I don't need the 7.10 USA/Canada map since I already have that.
     
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #13
  14. MiniTransAm

    cmcmahon

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    I was given a refund, i then purchased the regional map for Northeast midatlantic since i live in that area.
     
    cmcmahon, Jan 30, 2008
    #14
  15. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    Thank you for posting that! That's a huge relief! :D I was afraid they would refuse a refund because of trying to purchase something that isn't intended for my device and punish me. That is very, very good to hear indeed! :cool:
     
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #15
  16. MiniTransAm

    SShadow

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    443
    Likes Received:
    21
    Location:
    Halifax, Nova Scotia, Canada
    TomTom Model(s):
    One XL-S
    Well, if this is true, then TomTom is going to REALLY hurt their rep... What is the sense of allowing an SD card in a One XL-S (for example) if you can't buy the maps you want for it (there is no media player or anything like that).
    It's not that the NA maps aren't MADE for it, since they do work, it's because they don't WANT you to buy the all in one, inclusive map - they want you to buy separate regional maps.
    And to say that the USA & Canada are the same as the NA maps - they're smokn' something. At a minimum the roads are more detailed (4 lane divided highway shows up as two lines, where on my usa & canada it shows up as one, one way streets are better marked than on mine, etc) and there are many more POIs as well.

    Makes me kinda wish I had splurged the extra $150 for a 720... But now I am just annoyed with TomTom because I WAS planning on buying the NA map after the next major update.
     
    SShadow, Jan 30, 2008
    #16
  17. MiniTransAm

    Majarvis

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Location:
    Dartmouth, Nova Scotia
    TomTom Model(s):
    One 2nd Edition
    Yup, this really, really sucks. :( :mad:
     
    Majarvis, Jan 30, 2008
    #17
  18. MiniTransAm

    Rick F.

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    887
    Likes Received:
    44
    Location:
    South FL
    TomTom Model(s):
    TomTom XL-335TM; Map 935.5811
    On my TT One 3rd, I of course have the US / Canada map. 4 lane divided highway shows correctly... divided hwy. I'm sure you're right though on the POIs.
     
    Rick F., Jan 30, 2008
    #18
  19. MiniTransAm

    SShadow

    Joined:
    Jan 4, 2008
    Messages:
    443
    Likes Received:
    21
    Location:
    Halifax, Nova Scotia, Canada
    TomTom Model(s):
    One XL-S
    I will have to verify, but I'm pretty sure that on mine, when in 3d view, the 4 lane divided highway only shows as a single line (when you browse the map, though, it comes up as two lines - which is 2d view). I really noticed it when I was with my buddy who has a 720 with 710.1584... *shrug*
    But the point remains, the maps are different.
     
    SShadow, Jan 30, 2008
    #19
  20. MiniTransAm

    MiniTransAm

    Joined:
    Mar 20, 2007
    Messages:
    55
    Likes Received:
    5
    Location:
    Lancaster, PA
    TomTom Model(s):
    One
    Yup this new feature has absolutely nothing to do with whether you can fit and use the NA map on your SD card or not.

    If Home sees a device connected other than the unit the map you are trying to download is meant for, your SOL.

    You could have a 1000000000TB card installed in your One. And you won't be able to download it.

    I don't know if this would work or not but you could try borrowing someone's unit that the NA map is intended for, connect to home, try and download the map and see what happens. If you can download it, then reconnect your one and see if you can install. I doubt it would work but worth a shot.
     
    MiniTransAm, Jan 31, 2008
    #20
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.