Map Colors Flickers while driving no idea how to fix

Discussion in 'Maps and Routing' started by Almas.khan01, Oct 3, 2008.

  1. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Hi

    I've got a strange issue I have yet to resolve. The map colors seem to alternate between blue light tan and the tan with the building layouts. Now I know for sure the tan with the building layouts should be the only map color showing on the ground but for some reason those colors mentioned above alternate while I drive, like for instance I'll be driving seeing the building layout on the tan surface then all of a sudden it will change to just plain blue, then to light tan with no buildings. I have no idea how to fix this it does it on both 2D and 3D viewing and all map color schemes it happens on. Is there any fix to this or is this a problem that can't be fixed? Thanks for anyones help!:
     
    Almas.khan01, Oct 3, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Almas.khan01

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    I have seen this issue reported once or twice where the road colour seems to blend in with the background. I know that one user reporting it called TomTom, and was told it was due to a faulty map. He was provided with the opportunity to dl the map again and it seemed to fix the problem. Don't know if it is the same issue you have but a call to support may be in order.
     
    dhn, Oct 3, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Thanks for the suggestion, I sent them an email hopefully hear back soon. Thanks again.
     
    Almas.khan01, Oct 3, 2008
    #3
  4. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Actually I've started to notice I don't think it starts right off the bat like that it looks as if it starts about 20 minutes after I start driving and now it alternates between said colors and green now on the ground, the road colors don't change just the ground colors around the roads. This model I bought is actually a refurbished model maybe it's a hardware problem, what makes me think that is sometimes it shows streaks of a different color and in my experience when I've seen that on my computer in a game for instance it was a graphical artifact. Hopefully that's not what's happening here.... won't be buying refurbished tomtom's again for sure..
     
    Almas.khan01, Oct 3, 2008
    #4
  5. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Sorry for the multiple post but Tomtom told me after I did a clear flash that everything would work out. But nothing has changed do these guys know anything? Should I return this? I only have another week or so to return it. Sounds like maybe I should do that Tomtom support doesn't seem like their interested in putting effort in to help me...
     
    Almas.khan01, Oct 4, 2008
    #5
  6. Almas.khan01

    rcacs

    Joined:
    Dec 29, 2007
    Messages:
    591
    Likes Received:
    9
    Location:
    Morden, Manitoba, Canada
    TomTom Model(s):
    Rider 2
    Did you speak to them via phone or email?

    I have found the email route is very useless. Talking to them has generally taken care of any issues.

    Cheers
     
    rcacs, Oct 4, 2008
    #6
  7. Almas.khan01

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    If you can return it, you should. If you are having this kind of problem this early in ownership, who knows what else you may encounter.
     
    dhn, Oct 4, 2008
    #7
  8. Almas.khan01

    berkisho

    Joined:
    Dec 23, 2006
    Messages:
    189
    Likes Received:
    5
    Location:
    East Brunswick, NJ
    TomTom Model(s):
    910
    Is it the colors wash out or they "flicker"?

    If it is flickering, try disabling the "photo" sensor that switches day time/night time colors; I noticed on the 920, as it gets brighter outside (more sunlight) my screen gets brighter (but it looks like flicker)...
     
    berkisho, Oct 4, 2008
    #8
  9. Almas.khan01

    rcacs

    Joined:
    Dec 29, 2007
    Messages:
    591
    Likes Received:
    9
    Location:
    Morden, Manitoba, Canada
    TomTom Model(s):
    Rider 2
    Not familiar with other TT models, but on the Rider2, the switch to day/night is done by actual time, not bright/dark.

    I can ride my bike thru tunnels, or take into a dark garage, etc without it switching. I have tracked it somewhat, and as the days get shorter it switches earlier.

    I had a problem with my device when I first bought one last Christmas. I found that if it was cold (which of course it was here in Manitoba...) it was switching screens to all sorts of different functions. I called support and they immediatly said to send it back to them. My replacement unit has worked flawlessly.

    In other words, call before its too late.... ;)

    Cheers
     
    Last edited: Oct 4, 2008
    rcacs, Oct 4, 2008
    #9
  10. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Update: I was successful in getting support to replace my unit and they did just got my new replacement. Unfortunately I must have the worst luck ever because even this unit the ground changes colors. I know it should be a 3dish ground that's tanish but it goes like usual from blue to green to 3dish back and the cycle goes on. Does anyone have any ideas could I really get a unit with exactly the same issue? Is this common? Thanks.

    Also FYI I test this problem by making a route and just doing the demo mode to run the route and it's very apparent all the way and I drove around same issue to confirm it.:mad:

    For anyone that's interested this is a video of the issue http://www.youtube.com/watch?v=hGb4Sg3xNUs
     
    Last edited: Dec 4, 2008
    Almas.khan01, Dec 4, 2008
    #10
  11. Almas.khan01

    GarCor

    Joined:
    Mar 16, 2008
    Messages:
    540
    Likes Received:
    16
    Location:
    Nova Scotia in Summer Florida in Winter
    TomTom Model(s):
    Go-920 App 9.465 Map N A 895.4438 C&W Europe 8.30 Magellan Explorist 710
    I see what you mean.
    Did you by chance just copy your backup from your first unit onto this replacement ?

    Did this replacement unit act like this right out of the box ?
     
    GarCor, Dec 4, 2008
    #11
  12. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Ya as soon as I got it I turned it on and the same issue in that video started happening I didn't copy the files from my last unit this was it's own software after I got it.
     
    Almas.khan01, Dec 4, 2008
    #12
  13. Almas.khan01

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,135
    Likes Received:
    450
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Just out of curiosity:
    1. Does your map reside in internal memory or a sd card? If in internal, any way to get a sdhc card, copy the map folder to it, insert into the unit and still see if you get the flickering colours? If on a sdhc card, can you reverse the situation and see if the problem exists.

    2. Do you see the map flicker in demo mode while undocked? In the emulator (Operate my Go) of Home, I think the demo mode is there, too. Can you see a flicker in demo mode?
     
    dhn, Dec 4, 2008
    #13
  14. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    I will most definitely try to put the maps on a sd card I'll have to go out and find one but I should have one lying around.

    In regards to the demo mode yes on the desktop, device, while driving that flickering occurs. The video I took was recorded with tomtom home, but it shows on the device just the same.
     
    Almas.khan01, Dec 4, 2008
    #14
  15. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    So as an update this is quite amazing actually I've had a total of 3 refurbished exchanges with Tomtom and they all have this problem I don't really understand what I should do I can't just keep exchanging the unit over and over again for the same problem this has to be an issue with software or something maybe the maps in my city are messed up anyone have suggestions? It's way too late to return to the retailer I bought.
     
    Almas.khan01, Feb 14, 2009
    #15
  16. Almas.khan01

    mvl Moderator

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    5,438
    Likes Received:
    61
    Location:
    Boston, MA, USA
    TomTom Model(s):
    GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
    It could be a legitimate change. Tomtoms change colors if:

    1) "change to night mode when dark" is turned on. Try turning it off in preferences.
    2) the GPS signal goes away (the tomtom still drives with a dark map for a bit). Maybe you have some type of shielding/tinting on your windshield.
     
    mvl, Feb 15, 2009
    #16
  17. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    If you watch this video which I provided earlier in the thread you'll realize it's not related to the ambient light sensor changing the background based of the time of day.

    http://www.youtube.com/watch?v=hGb4Sg3xNUs
     
    Almas.khan01, Feb 15, 2009
    #17
  18. Almas.khan01

    mvl Moderator

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    5,438
    Likes Received:
    61
    Location:
    Boston, MA, USA
    TomTom Model(s):
    GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
    Sounds like some type of corruption.

    What device and app version / map version are you using? Home much free ram is showing?

    I don't seem to have the problem while demoing the same route.
     
    mvl, Feb 15, 2009
    #18
  19. Almas.khan01

    Almas.khan01

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Well TomTom seems to believe it's a hardware problem but I'm convinced now after wasting a few months RMA'ing these devices that it's somehow the map version like your suggesting I have the latest software and the map version is old I think it's like 7.013 the problem is I haven't been able to convince TT to give me the new maps for free to try to fix the problem. They insist I RMA it but I just can't keep wasting time doing that.

    Also how do I find the free ram? Unless your referring to the memory in that case I have a 4gb sdhc in there.
     
    Almas.khan01, Feb 15, 2009
    #19
  20. Almas.khan01

    mvl Moderator

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    5,438
    Likes Received:
    61
    Location:
    Boston, MA, USA
    TomTom Model(s):
    GO 2535 LIVE, GO 1535 LIVE, GO 740 LIVE, Go 930
    Tap the lower right satellite bars, and then tap on the version button on the lower right of the next screen.

    You'll pull up a huge list of system stats, including map version, app version, model (upper left), and free RAM.

    Have you tried latest map guarantee in Home? It may work if Home mistakenly considers the RMA as a new model.
     
    mvl, Feb 15, 2009
    #20
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.