latest map update for XL350TM has major glitch?

Discussion in 'Maps and Routing' started by tranquility, Aug 17, 2011.

  1. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    I just foolishly updated the latest map for North Amer (w/o backing up my old version) and my TT just keeps resetting. I even pressed the 'reset' button to no avail. There seems to be a major glitch that does not even allow me to enter into the menus, e.g. I press an icon and the TT just keeps rebooting.

    Pls help on my options.
     
    tranquility, Aug 17, 2011
    #1
    1. Advertisements

  2. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    Out of curiosity, what was the previous update to this one? My latest backup was back in Feb 2011. Thx.

    I'm just restoring the <USA_Canada_and_Mexico_P> folder: good idea or should I restore everything?
     
    Last edited: Aug 17, 2011
    tranquility, Aug 17, 2011
    #2
    1. Advertisements

  3. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Don't restore!

    Are you saying you DID update to ther 875 map?

    If so, connect your unit to Home. Run the emulator (Operate mu Unit). Plan a trip. Make sure that Canada is showing in the upper right when you are in the city screen. Complete the route.

    Disconnect the unit properly from Home using the Device Disconnect icon.

    See if your unit boots properly now.
     
    dhn, Aug 17, 2011
    #3
    1 person likes this.
  4. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    I updated to their latest North Amer map update: I then tried it but the screen just froze; I tried to press 'reset' a few times but still didn't work.

    I then tried to restore the backed-up folders from back in Feb 2011 but now the menu doesn't even open: it only shows the 'TomTom' opening screen.

    Not sure what to do now. The TT Home still recognizes it though: should I just update again to their latest North Amer map update? I think that I didn't do my restoring properly?
     
    tranquility, Aug 17, 2011
    #4
  5. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    I tried to run the demo but after going through the menus, it was searching then it says "no usable locations near GPS location"?

    EDIT: ok, figured it out, I set the origin location then planned a trip.

    EDIT#2: dhn, you are AMAZING. Thanks for the fix!!!!
     
    tranquility, Aug 17, 2011
    #5
  6. tranquility

    leftrightother

    Joined:
    Apr 18, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Location:
    Canada
    I am glad I found this thread I updated my xl 310 and it started to freeze up as well. Running it using tt home fixed it. There must be a problem with the update.
     
    leftrightother, Aug 24, 2011
    #6
  7. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    Just wondering if the fix didn't work, how come my backup didn't restore my TT (it actually made it worse): how should I have properly backed-up my data and restored it, in case a similar situation arises? Thx.
     
    tranquility, Aug 30, 2011
    #7
  8. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    dhn, Aug 30, 2011
    #8
  9. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    tranquility, Sep 2, 2011
    #9
  10. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    What happened (or didn't happen) that you say it didn't work?
     
    dhn, Sep 2, 2011
    #10
  11. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    That's what happened...I tried to restore via Windows Explorer.
     
    tranquility, Sep 2, 2011
    #11
  12. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    If you did download the 875 map, it'll be here in compressed format:
    C:\Documents and Settings\yourname\My Documents\TomTom\HOME\Downloads\complete\maps\

    See if indeed it is there.

    IF so...........

    1. Connect your unit to the computer
    2. Use Explorer to delete all the loose files in the root of the unit, NO folders or their contents
    3. Connect to Home and you should be offered an application. Install it.
    4. Close Home.
    5. Go here: https://www.tomtomforums.com/genera...nstall-downloaded-map-without-using-home.html and use the information there to install your 875 map.
     
    dhn, Sep 2, 2011
    #12
  13. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    ^Thx. Luckily your fix worked, I'm just not sure why my restoring didn't (before I got your fix): isn't just copy/paste of my backup files from my comp to the TT drive?
     
    tranquility, Sep 3, 2011
    #13
  14. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    dhn, Sep 3, 2011
    #14
  15. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    It has the <USA__Canada___Mexico> end folder (but doesn't say "875" anywhere) and whenever I load up TT Home, it doesn't ask me to update to the latest map, so does that mean I have the 875 (I guess that's the latest one)?
     
    tranquility, Sep 3, 2011
    #15
  16. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    If you tap the satellite bars on your unit, the next screen shows the application installed. Tap the version number and the following screen shows the map installed and its version.

    r way to confirm is to connect the unit to the computer. Use Explorer to look at the contents of the USA_Canada map folder. One of the files will be something like USA_Canada.pna Click on it to open (such as with Notepad) and the end of the first line will show the version number of the map.
     
    dhn, Sep 3, 2011
    #16
  17. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    That's right, forgot about tapping the version icon: I have v875.3669. Thx.
     
    tranquility, Sep 4, 2011
    #17
  18. tranquility

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,072
    Likes Received:
    446
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Yours is the current map then. :)
     
    dhn, Sep 4, 2011
    #18
  19. tranquility

    tranquility

    Joined:
    Sep 26, 2010
    Messages:
    104
    Likes Received:
    0
    Location:
    Toronto
    TomTom Model(s):
    XL350TM
    Thx again, dhn. You know your stuff and are always great in helping others. :thumb:
     
    tranquility, Sep 5, 2011
    #19
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.