Got new map and now it's gone from XLS


Joined
Apr 5, 2008
Messages
11
Location
Kansas City, MO
TomTom Model(s)
XL-S
I just upgraded to a new UK map, along with the Map Update Service. Once I purchased these, Tom Tom Home downloaded the new map (116MB). However, now the UK map does not show up as a selectable map. I checked, and the file is on my card.

Am I doing something wrong?:confused:
 
Ad

Advertisements

Joined
Apr 5, 2008
Messages
11
Location
Kansas City, MO
TomTom Model(s)
XL-S
Are you running the correct Navcore ?

Meaning....say your new map is a version 815....you would need Navcore 8.30 to use the map.
Not sure what version the map is. How can I tell if the TT does not see it?

My software version is 7.167. Tom Tom Home keeps wanting me to download and update to 8.010, but the last time I did that it gave my XLS fits, and me too. Luckily I was able to recover by copying back my Windows copy of the files.
 

PSJ

Joined
Jun 3, 2008
Messages
282
Location
Central, Florida USA
TomTom Model(s)
GO 930 Plus Services, Traffic, Fuel prices
I guess you downloaded your new map using HOME ?

If so, look in the HOME download folder....If you just bought your map I sure it would be the new 8.15 version....which you will need navcore 8.30.


Navcore 8.010 gave many of us troubles....but the new navcore 8.30 is working out really well.


You will most likely need to upgrade to 8.010 and then use HOME to see and update to 8.30.



As always BACKUP before making any changes !
 

dhn

Moderator
Joined
Oct 1, 2007
Messages
23,146
Location
Toronto Canada
TomTom Model(s)
1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
You definitely need to upgrade your firmware to version 8x to utilize v8 maps for higher end models (x20, x30, x40).

Allow the firmware update using Home. See what firmware version it is. It may indeed be 7.9 (I think I saw that version is needed to utilize v8 maps).

Once N7.9 firmware is installed (again), disconnect unit fron computer PROPERLY (Home's Device-->Disconnect but do NOT disconnect when it says it is ok to do so. Let unit reboot to screen asking if you want to connect to computer. Say 'no'. Shut down unit)

Restart unit (undocked). Does it see installed map? If yes, make a complete Explorer backup, not Home.

If no, try a pin reset. Now, does it see the v8 map? If yes, make another complete Explorer backup, not Home.

If no, you gotta update the firmware to N8.x.
 

PSJ

Joined
Jun 3, 2008
Messages
282
Location
Central, Florida USA
TomTom Model(s)
GO 930 Plus Services, Traffic, Fuel prices
I should also point this out.

the new 815 map has the new version of IQ Routes....IQRoute v2

this IQRoute v2 version needs navcore 8.30 to work ( from what I've read on the net )
 
Ad

Advertisements

Joined
Apr 5, 2008
Messages
11
Location
Kansas City, MO
TomTom Model(s)
XL-S
I guess you downloaded your new map using HOME ?

If so, look in the HOME download folder....If you just bought your map I sure it would be the new 8.15 version....which you will need navcore 8.30.


Navcore 8.010 gave many of us troubles....but the new navcore 8.30 is working out really well.


You will most likely need to upgrade to 8.010 and then use HOME to see and update to 8.30.



As always BACKUP before making any changes !
OK, I let HOME d/l and install V8.010, and it does now see the UK map (V8.15) However, HOME does not seem to know there is a Navcore 8.3 out there. I have even tried shutting down home, and turning off the XLS, and then restarting both. No joy. Ideas?
 

PSJ

Joined
Jun 3, 2008
Messages
282
Location
Central, Florida USA
TomTom Model(s)
GO 930 Plus Services, Traffic, Fuel prices
OK, I let HOME d/l and install V8.010, and it does now see the UK map (V8.15) However, HOME does not seem to know there is a Navcore 8.3 out there. I have even tried shutting down home, and turning off the XLS, and then restarting both. No joy. Ideas?

Since 8.30 is so new....maybe they have not released a version for your model ?


Maybe call support Monday and ask....maybe they can put the download into your account.
 
Last edited:
Joined
Apr 5, 2008
Messages
11
Location
Kansas City, MO
TomTom Model(s)
XL-S
Since 8.30 is so new....maybe they have not released a version for your model ?


Maybe call support Monday and ask....maybe they can put the download into your account.
Yup, I can do that. Thanks for all your help. :D At least now I can use my spiffy new (expensive) map.
 
Ad

Advertisements

PSJ

Joined
Jun 3, 2008
Messages
282
Location
Central, Florida USA
TomTom Model(s)
GO 930 Plus Services, Traffic, Fuel prices
Yup, I can do that. Thanks for all your help. :D At least now I can use my spiffy new (expensive) map.

Happy to help.


Hey, let us know how the navcore 8.010 works out....using the new 815 map....meaning does your device still act wacky running the navcore 8.010 ?


.
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top