GO 720 - first impressions

Discussion in 'General TomTom Discussion' started by Goodbye, Jan 20, 2008.

  1. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    Well I've had my GO 720 for a few days now, and I love it! The screen is great, and I love how it automatically adjusts the brightness for the surrounding environment. The bluetooth function is especially handy, as it now means I can get rid of my troublesome bluetooth speaker that I had.

    A couple of things though - due to our map provider being idiots, the MapShare function isn't available in Australia - a feature I really want to be able to use, as last year a new road opened making my commute to work so much quicker. This road shows up on my 720, but it is blocked. So everytime I go to work, or come back, it tells me to go the longer way and keeps telling me to turn around when I'm on the new road.

    Also the speech recognition is disabled in Australia. Now I don't know how much I'd really use it if it was available, but I'd like to have the option.

    Despite these two shortcomings, why is the unit still sold at the same RRP as other countries? It's a real pity, because with MapShare, it would make this unit pretty much spot-on.
     
    Last edited: Jan 20, 2008
    Goodbye, Jan 20, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Goodbye

    racefan

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    208
    Likes Received:
    5
    Location:
    Pittsburgh Pa USA
    TomTom Model(s):
    TomTom 720
    The voice input speech may be able to work. Look around here there a couple threads with the ways to enable it on the 720 at lease the US version but it would be e esay try.
     
    racefan, Jan 20, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Goodbye

    Lobo777

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    129
    Likes Received:
    2
    Location:
    East Central Florida
    TomTom Model(s):
    One XLS
    I agree...don't just assume, read around and try some of what the other postings have to offer. You have nothing to lose, either it works or it don't.
     
    Lobo777, Jan 20, 2008
    #3
  4. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    It doesn't work :) I had a look at the workaround with using the latest GPS firmware, the file is there with the correct number, but the button for Address by Voice is greyed out.

    I have had a look around on other forums and other people say the same.
     
    Goodbye, Jan 20, 2008
    #4
  5. Goodbye

    racefan

    Joined:
    Dec 11, 2007
    Messages:
    208
    Likes Received:
    5
    Location:
    Pittsburgh Pa USA
    TomTom Model(s):
    TomTom 720
    Last edited: Jan 21, 2008
    racefan, Jan 21, 2008
    #5
  6. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    Yep, as I said in my last post - the file is there. It's some limitation with the Australian maps apparently.
     
    Goodbye, Jan 21, 2008
    #6
  7. Goodbye

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,017
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    That may not be the entire issue, Goodbye.

    It appears that you run TTHome on a Mac. That being the case, I believe you are limited to version 6.xx of the map. If so, I can tell you that, in North America, it requires version 7.10 of the NA map (as well as firmware 7.221 and the .dat file) to make everything work together.

    So, yeah, the map version is 1 problem, the firmware version may be another.

    Curious, do you have csspeech.dat files in your Australia map folder? And what are the firmware versions and the map versions?

    -------------

    Sorry, reread posts and you may have proper map.
     
    Last edited: Jan 21, 2008
    dhn, Jan 21, 2008
    #7
  8. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    After my last debacle with Tomtom regarding the maps, I made sure that this time I'm doing everything through the Windows version of Home (by running Windows on my Mac). So I have the latest firmware and the latest v7 maps.

    I do have a cspeech_AUS.dat file, by the way.
     
    Goodbye, Jan 21, 2008
    #8
  9. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    Ok, just playing around with the unit tonight, and I discovered that if I select "Navigate to... and choose "Postcode", then select the Suburb, I am able to say the street name, but that's all. That's the only place on the unit that I am able to use the spoken commands. Any ideas?
     
    Goodbye, Jan 24, 2008
    #9
  10. Goodbye

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,017
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    That's interesting........

    With some versions of maps/firmware, users find they can use VR for street NUMBERS only, but streets but not numbers is a new one to me. When you get to the screen for numbers, are the lips greyed out again?
     
    dhn, Jan 24, 2008
    #10
  11. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    There's no option for speaking anything else.

    On other Australian forums, people have had it confirmed by Tomtom that Speech Recognition doesn't work here.

    Just another way that our units are less featured than the American or European units - yet still the same price and still advertising the features that we can't actually use.
     
    Goodbye, Jan 24, 2008
    #11
  12. Goodbye

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,017
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    Well, don't despair, mate. The North American 720's were never supposed to have speech recognition either and, officially, still don't. It's just a 'hack' people stumbled upon one day last November that allowed those with the right combination of software + map version + added file that enabled the feature.

    Who knows? Maybe, the next firmware update for those of you in Oz will trigger the feature, too.:cool:
     
    dhn, Jan 25, 2008
    #12
  13. Goodbye

    Goodbye

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Location:
    Queensland, Australia
    TomTom Model(s):
    GO 720
    Yet more ways for me to use voice recognition - when adding POIs. If I tap "Add new POI" then "Address" I am able to speak the city and then the street - and it works perfectly. So why not let us navigate by spoken commands too??!?!?!
     
    Goodbye, Jan 26, 2008
    #13
  14. Goodbye

    RossH

    Joined:
    Jan 28, 2008
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I have the Go 720 with v7 Australian maps and firmware 7.221. Having made the recommended change to asr.dat voive recognition works on Aust maps although not fully. Go to Navigate To and then pick Address (or City) and at bottom right click on "red lips" . This gives you VR for City and street. Works very well on mine.
     
    RossH, Jan 28, 2008
    #14
  15. Goodbye

    dhn Moderator

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    23,017
    Likes Received:
    445
    Location:
    Toronto Canada
    TomTom Model(s):
    1535 LIVE; Via 1605; Go 50; Go 520
    I guess this is the place where, if I were a Brit, Kiwi, or Aussie, I'd say "Brilliant!" but, since I'm a Canuck, I simply say, "That's good to hear, eh" :)
     
    dhn, Jan 28, 2008
    #15
  16. Goodbye

    MLDEVER

    Joined:
    May 9, 2008
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Only My Spoken Cities Work It Will Ask For A Street But Will Gray After I Say It

    I Followed All Of Your Great Advice And Got The Icons Up But Now Only The Cities Work It Will Ask For The Street Name But Goes Gray After I Say The Name.
     
    MLDEVER, Jun 4, 2008
    #16
  17. Goodbye

    The Brit

    Joined:
    Feb 5, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Location:
    Los Gatos, California
    Interesting. Having done all the hacks on my 720, I find the VR works great... but only for city and street. Numbers I still have to enter manually.
     
    The Brit, Jun 5, 2008
    #17
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.