new Via 1605 and My TomTom

Discussion in 'TomTom Home and MyTomTom Software' started by weathergirl, Jul 13, 2012.

  1. weathergirl

    weathergirl

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    19
    Location:
    Beamsville, Ontario, Canada
    TomTom Model(s):
    1535 Live
    My husband just purchased a Via 1605. I installed the My TomTom application on his computer, connected the gps and the updates started immediately. My concern is that when I go to Manage Content, it displays two maps under My Maps and both map actions display as "busy". Also, the download is taking an incredibly long time.
    weathergirl, Jul 13, 2012
    #1
  2. weathergirl

    canderson Moderator

    Joined:
    Dec 28, 2007
    Messages:
    8,174
    Location:
    Colorado
    TomTom Model(s):
    GO720 GO 740 GO1535 GO1605 VIA130
    Indeed, it can take a long time. I believe what you are seeing is the loading of the most current map - most often, by the time units get to the consumer, the map that was originally loaded is out of date, and TomTom offers a service whereby you get the most recent map one time to get you up to date after your purchase.

    Yes, it can take a while. You are receiving a map for the entirety of the USA and Canada, and depending upon server load and the speed of your connection, it can take quite a long while to transfer that much information.

    What sort of connection do you have there to the outside world?

    Keep us posted on your progress.

    Also, let us know what you think of that screen. I also have a 1605, and am amazed not just at the size, but at the quality of the image with the enhanced resolution compared to my other TomTom units.
    canderson, Jul 13, 2012
    #2
  3. weathergirl

    Andy_P Moderator

    Joined:
    Feb 11, 2011
    Messages:
    4,652
    Location:
    London, UK.
    TomTom Model(s):
    Go520,720,XL Live, Start60,Go940,950,1000,1005,New500,New5000
    A full continent map can take hours to download, even on a fast connection.
    Andy_P, Jul 15, 2012
    #3
  4. weathergirl

    weathergirl

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    19
    Location:
    Beamsville, Ontario, Canada
    TomTom Model(s):
    1535 Live
    Thanks, guys. I was downloading the map via the dsl wi-fi connection provided at our vacation condo. Just got home and using our cable internet, the map will be downloaded in only 40 minutes! As for the screen size, my husband thinks it's the greatest. He doesn't have to squint to see the screen images at all now :D
    weathergirl, Jul 15, 2012
    #4

Want to reply to this thread or ask your own question?

It takes just 2 minutes to sign up (and it's free!). Just click the sign up button to choose a username and then you can ask your own questions on the forum.
Similar Threads
  1. 4ubest

    What is better 1605 or 540XXL

    4ubest, Sep 13, 2012, in forum: Technical Support
    Replies:
    10
    Views:
    877
    Andy_P
    Sep 17, 2012
  2. bugeyed1

    Using old voices with Via 1605?

    bugeyed1, Nov 29, 2012, in forum: TomTom Voices
    Replies:
    3
    Views:
    1,007
  3. miles

    backing up via 1605

    miles, Dec 2, 2012, in forum: Technical Support
    Replies:
    9
    Views:
    815
    canderson
    Dec 3, 2012
  4. rdrivas

    POI Icon on Map - Via 1605

    rdrivas, Jun 29, 2013, in forum: General TomTom Discussion
    Replies:
    10
    Views:
    770
    Andy_P
    Jul 9, 2013
  5. Woodenigloo

    Via 1605 m rv

    Woodenigloo, Aug 8, 2013, in forum: Which TomTom Should I Buy?
    Replies:
    6
    Views:
    895
    Andy_P
    Aug 10, 2013
Loading...

Share This Page